Як вибрати екіпірування на кожен сезон: зима, весна, літо, осінь

Як вибрати екіпірування на кожен сезон: зима, весна, літо, осінь - Robinzon.ua

Гори прекрасні будь-якої пори року: влітку хочеться відпочити від міської метушні та спеки, восени подивитися неймовірні фарби лісу і сфотографувати останні теплі промінчики сонця, взимку випробувати себе в екстремальних умовах і провести час у справжній сніговій казці, а навесні побачити оновлення природи, цвітіння трав та появу першої зелені. Але що робити, якщо погода різна, іноді нестабільна, а хочеться подорожувати у будь-яку пору року, а не лише коли тепло і відносно легко? 

Для цього потрібно знати яке екіпірування обирати для кожного сезону і, відповідно, до яких погодних умов варто готуватися на запланованому маршруті. Щоб похід проходив комфортно та безпечно, здоров'я організму залишалося надійним, а настрій завжди на висоті – дотримуйтесь рекомендацій та порад щодо вибору екіпірування з цієї статті. Ми допоможемо вам підібрати одяг для активного відпочинку, щоб після нього не доводилося брати ні лікарняний, ні нову відпустку для відпочинку від попередньої.

Зміст

Зима. Зберігаємо тепло. 

Найголовніше завдання взимку – це збереження тепла. Тому все зимове екіпірування буде орієнтоване на енергозбереження та захист від холоду. Підтримка тепла, уникнення промерзань та застуд – запорука безпечного та комфортного проведення вашої пригоди. Відсутність достатньої кількості теплих речей або їх неправильний підбір загрожує обмороженням кінцівок, запаленням легень, високою температурою тіла, бронхітами та іншими захворюваннями, які призводять до неможливості продовжувати похід та тягне за собою інші, більш серйозні наслідки. На сьогоднішній день існує багато матеріалів для збереження тепла. Такі як пух, синтепон, шерсть, фліс, тинсулейт, ізософт, синтетичний пух та інші. Кожен з них має свої плюси та мінуси, а вибір будь-якого з них залежить від конкретних вихідних даних вашої подорожі.

Найпопулярнішою моделлю для підбору одягу в зимовий час є формула трьох шарів:

  • для біваку: тепла термобілизна, тепла флісова кофта, тепла куртка;
  • для ходового дня: ходова термобілизна, пухова або синтепонова куртка, мембранна куртка.

Крім особливих якостей кожного з шарів, додатковий ефект збереження тепла досягається наявністю повітряного прошарку між кожним з них, який також допомагає зберігати цінне в таких умовах тепло.

За додаткових умов можна використовувати і чотири шари, головне розуміти для чого вони потрібні.

  1. Термобілизна - для виведення вологи від тіла до верхніх шарів одягу. Для зими ідеальна термобілизна з додаванням шерсті мериноса, або синтетична. До того ж важливим фактором є анатомічна посадка нижнього шару одягу, інакше він не працюватиме належним чином. Відповідно, варто вибирати "термуху" точно за розміром.
  2. Другий шар - це флісова кофта, яка виводить вологу далі, ізолює від холоду, тим самим залишаючи більшу частину тепла при вас. Пухова куртка - це додаткове утеплення за низьких температур або відсутності постійної активності.
  3. І нарешті, мембранна куртка – це зовнішній захисний шар від вітру та опадів. Вона запобігає попаданню вологи ззовні в нижні шари та захищає від видування тепла вітром. Приклад американського виробника таких курток - це Sierra Design і одного з лідерів європейського ринку - Salewa, які зарекомендували себе високою якістю протягом багатьох років. Також треба відзначити нашого українського виробника Turbat, який останнім часом вийшов на відмінний рівень за якістю туристичного спорядження та зокрема у пошитті мембранного одягу.


Нижня частина тулуба мерзне набагато менше, не обов'язково завжди використовувати три шари, зазвичай достатньо двох – термобілизни та захисної, у вигляді мембрани, або ж звичайні ходові брюки. Теплі штани, на кшталт пухових або синтепонових, використовуються лише на біваках або в умовах екстремально низьких температур і при сходженнях у високих горах.

Коли не потрібно дотримуватись правил трьох шарів? Буває суха, але холодна погода, де можна пуховик надіти прямо на термобілизну або навпаки, вітряна, але тепла, тоді одягаємо мембранну куртку прямо на термобілизну. З досвідом ви почнете розуміти, що для вас є оптимальним і комфортним, які шари ви комбінуватимете в залежності від погодних умов.

Важливо приділити увагу аксесуарам та взуттю. Перше, що замерзає – це кінцівки. Тому їх берегти потрібно навіть ретельніше. Для ніг існують черевики – водонепроникні або з високим вологозахистом. Також можна використовувати флісові бахіли для утеплення та зовнішні бахіли для захисту від вітру та снігу. Якщо ж у вас є хороші черевики, але вони не дуже теплі, візьміть із собою набір хімічних грілок – це хоч і тимчасове, але вирішення проблеми. Для походів у високогір'ї використовуються висотні черевики, які виконані одночасно із захисним бахілом у вигляді другого або третього зовнішнього шару.

Для рук використовуйте терморукавички із системою тинсулейт або двошарові із флісу та захисного покриття. Можливе поєднання вовняного та мембранного шарів. Ще кращим вибором будуть рукавиці, що складаються з двох шарів або дві пари рукавиць, які можна вставляти одні в інші (внутрішні і «верхівки»). Перші теплі, для зігрівання, другі – так само, як і куртка – захист від вологи та вітру. Плюс до всього, у рукавиці набагато простіше покласти грілку та користуватися нею навіть під час руху.

На другому місці після рук та ніг тепловтрати відбуваються через голову та шию. Тому, шапку, шарф та/або теплий бафф у похідному гардеробі мати обов'язково. Шапки також є флісові, вовняні, із захисним зовнішнім шаром або без нього. Балаклава – ще одне диво-пристосування, яке закриває шию, всю поверхню голови та частину обличчя, залишаючи лише відкрите місце для очей. В екстремальні температури вам без неї не обійтися!

Крім піших або лижних походів, зимової екіпіровки потребують і любителі інших активностей, наприклад, таких як гірські лижі та зимова рибалка. Для перших буде упор на вітро-і вологостійкість. Особливо важливий вологозахист гірськолижних штанів для катальників-початківців, так як доведеться частенько розсіджуватися на схилі не по своїй волі. І в той же час матеріал повинен бути дихаючим, інакше терморегуляція буде порушена, і ви спочатку потітимете, а потім і замерзатимете. Обов'язковою буде наявність рукавичок, які крім функції збереження тепла, також не повинні промокнути протягом дня.

Лижні рукавички - як можна зрозуміти з їх назви, спеціально для цього призначені, відповідно, вибираємо їх. Рукавиці флісові і вовняні при великому контакті зі снігом просто стануть безкорисними через їх швидке промокання. Гірськолижна маска - в даному випадку теж частина одягу, без якої катання по схилу неможливе. Варіант зі спортивними окулярами можна розглянути, але лише за наявності досвіду та гарної погоди.

Щодо зимової риболовлі, то тут головним критерієм екіпірування буде максимальне збереження тепла. Через те, що активність є непостійною, велика кількість часу проводиться на морозі з мінімальною кількістю рухів, вимоги до одягу трохи інші, ніж у походах. Чи не експедиційні теплі пуховики, рукавиці з двома, трьома та більше шарами – це все необхідно для риболовлі в зимовий період. Хорошим взуттям будуть двошарові чоботи, які на кілька розмірів більші за вашу ногу для надягання додаткових шкарпеток і можливості покласти туди грілку. Пухові штани або теплі флісові, одягнені під вітрові, також знадобляться у цьому випадку.

Весна. Потрібно бути готовими до всього.

Весняне екіпірування дуже залежить від району подорожі. У низьких горах і південних широтах вже весна, а в Карпатах, наприклад, може випасти 10-сантиметровий сніг і 31го травня. Високі гори взагалі до червня вважаються зимовими, просто з вищими температурами, ніж у січні. На рівнинній території відмінними рисами буде мінливість температури протягом доби, грози, і в той же час при ясній погоді сонце вже припікає. Виходячи з цього, екіпірування має бути багатофункціональним, щоб з нього можна було зібрати велику кількість варіацій.

Багатошаровість одягу також складатиметься з трьох основних складових, як і взимку, але з поправкою на температуру, тобто товщину кожного з шарів. Термобілизна має бути спрямована не стільки на збереження тепла, скільки на відведення вологи, оскільки через мінливість температури протягом дня, потіти ви будете набагато частіше. Флісова кофта може бути тоншою. Але краще, наприклад, взяти дві фліски, тому що другу ви можете переодягнути у разі промокання або ж надіти одну на другу на бівуаку, якщо суттєво знизиться температура. Що стосується верхнього шару, то мембранна куртка повинна мати високу вологозахищеність, що в комплекті з дощовим плащем забезпечить вам надійний захист від опадів.

Взуття також відрізнятиметься. При походах у болотистих місцевостях або вздовж русла річки хорошим вибором можуть бути чоботи. Та й у горах є багато районів, у яких ще лежить сніг, або після танення якого значні ділянки місцевості сильно підтоплюються водою. У цьому випадку високий борт чобіт може дуже допомогти від промокання ніг. Гумові чоботи – ще один непоганий варіант, якщо ви точно знаєте, що доведеться довго і багато ходити місцевістю з великою кількістю вологи на землі. Але у чоботях є свої недоліки. Вони зазвичай важкі, об'ємні, тверді зсередини. У гумових до того ж, як правило, не підходяща підошва для походів і практично неможливе використання звичайних шкарпеток. Враховуючи ці фактори, необхідно добре все обдумати перед тим як обрати чоботи.

При легкому нетривалому рівнинному поході або в районі з теплим кліматом, на зразок Лікійської стежки в Туреччині, де навіть у березні можна обійтися легким трекінговим взуттям. Полегшені черевики, і навіть трекінгові кросівки з гнучкою підошвою для гарного зчеплення на різних поверхнях – цього достатньо для комфортного проведення вашої подорожі.

Для велосипедних прогулянок обирайте спеціальний одяг з вентиляційними отворами та гарним захистом від вітру. Необхідними будуть і рукавички, які не лише допомагають у зчепленні з кермом, а й захищають від вітру та дощу.

Літо. Захист від перегріву.

Здавалося б, влітку можна розслабитися, менше речей брати в похід: шорти, майки, сандалі... і на цьому все. Погода більш стабільна та тепла. Чого ж переживати? Проте спека сама по собі несе небезпеку. Влітку багато рослин та комах, здатні, як мінімум, викликати алергічну реакцію. Тому розслаблятися точно не варто.

Від сонця та його ультрафіолетового випромінювання будемо захищатись одягом насамперед. Отримання сонячного удару запобігається головним убором: кепка, панама або капелюх з широкими полями. Білий або будь-який інший світлий колір убору – мінімальне нагрівання голови прямими сонячними променями. Дуже добре захищає будь-якого виду хустка, типу «арафатки», бажано з легкого синтетичного матеріалу, шовку чи бязі.  Для захисту рук та ніг від ультрафіолетового випромінювання одного сонцезахисного крему буде недостатньо. Точніше, дуже складно стежити за постійним нанесенням. Найпростіше в спекотну ясну погоду носити захисний одяг у вигляді футболок з довгими рукавами, легких штанів або довгих шортів, які також є екіпіруванням, причому як любителів, так і професіоналів. Матеріали повинні бути гіпоалергенні, повітропроникні і в той же час приємні для тіла, які не викликають подразнення при тривалому контакті зі шкірою. Шовк, бавовна та льон – хороші помічники у цій справі. Але ці тканини переважно поглинають ультрафіолет. Синтетичні матеріали такі як акрил, нейлон та лайкра – відображають UV-випромінювання. Це сучасні технології в спортивному одязі, які так само, як і крем від сонця, можуть мати захист UPF50. І цього цілком достатньо, щоб захистити свою шкіру від опіків.

Літнє взуття може бути легким трекінговим, що залишилась у вас після весняних пригод, але можна полегшитися і до спортивних сандалів, зробивши свою подорож ще комфортнішою. Ви повинні пам'ятати, що взуття в будь-якому поході має бути надійним. Сандалі зі шкіри або подібних матеріалів – міцні та зручні, хоч і сохнуть довше за інші.

Підошва повинна відповідати походу, бажано Vibram або іншої фірми, яка має великий досвід виготовлення якісного взуття. Якщо застібки на липучках, то вони мають бути якісними, а не вийти з ладу при першому попаданні туди рослин або нетривалому використанні.

Останнім часом дуже популярні крокси, але через те, що матеріал не надто гнучкий і створює потертості при тривалому ходінні, такий тип взуття не можна використовувати як основний. Зате як друга пара, при використанні на біваках, привалах або при переході струмків вони стануть вірними помічниками. Крокси відмінно використовувати при зайнятті водними активностями: на рафтингу, сплавах на каяках, сапсерфінгу або навіть при купанні у водоймі з невідомим дном або наявності у воді гострого каміння або морських їжаків. Так звані «коралки» також підійдуть при занятті всім переліченим вище, включно з снорклінгом.

Торкнемося вже й одягу. Вищезгадані футболки чи костюми з лайкри та акрилу відмінно підходять для водних активностей. Крім того, що вони захищають від ультрафіолету, вони швидко сохнуть і не перешкоджають будь-яким розвагам.

Якщо ж ви любите покататися велосипедом, вам необхідний набір екіпіровки, відмінний від похідного. Рукавички, в даному випадку, з обрізаними пальцями, велокостюм повинен бути обтічним і з надійним захистом від вітру. Як правило, найпоширеніший матеріал для одягу велосипедистів – це поліестер. Ну, і той же бафф – незамінний у використанні, навіть як захисна маска від пилу і зустрічного потоку повітря для нормального дихання. Незважаючи на літо, босоніжки не дуже вітаються через можливість нанести травму пальцям при покатушках на гірських або навіть звичайних дорогах.

Осінь. Захищаємось від вітру та вологи.

Особливості осінніх подорожей подібні до весняного сезону. Ті ж стрибки температур та атмосферного тиску, можливі тривалі опади та наявність холодних вітрів, спекотне сонце, що змінюється снігопадом, тощо. Відповідно, осіннє екіпірування також буде схоже на те, про яке було згадано вище в розділі весняного спорядження.

  1. Насамперед, це захист від вітру та дощу: дощовик, пончо, рейнкавер – ваші незамінні супутники в осінніх походах.
  2. Ходова куртка і ходові штани повинні мати високі водонепроникні властивості. 5000-8000 мм – це достатні значення (вимірюється у мм водяного стовпа, який може витримати тканина, не пропустивши вологу). А 10000 мм – це дуже серйозний захист, що вже співвідноситься з вологозахистом рівня тенту намету.
  3. Тепла куртка на випадок низьких температур. В основному, використовується в місцях ночівлі. Як варіант, можна взяти пуховий светр та носити його під ходовою курткою.
  4. Флісова кофта. Залежно від ранньої чи пізньої осені, беремо легше чи щільніше.
  5. Термобілизна. Можна взяти навіть літню, переважно для часу активності, якщо спальний мішок дозволяє спати без неї. Або взяти легкі додаткові флісові штани саме для того, щоб ваш сон був міцним і теплим.
  6. Шапка, теплий бафф, можливо балаклава (при сходженнях або тривалому проходженні відкритими гірськими ділянками).
  7. Рукавички-віндстопери. На маршрутах восени потрібні рукавички з вітрозахистом. А якщо вони мають хороші водовідштовхувальні властивості, це зробить комфортним ваше пересування навіть під дощем. Рукавички, виготовлені із мембрани soft shell – відмінний вибір для весняного та осіннього сезонів.
  8. До взуття потрібно поставитися з особливою серйозністю. Беріть вологозахищені черевики, розраховані на бруд та сльоту. Важливою буде підошва з хорошим протектором, щоб уникнути ковзання. Якщо ж у вас немає взуття на кожен сезон, просочіть своє трекінгове взуття водовідштовхувальною рідиною, поставте утеплену устілку і ваше взуття буде ергономічним для використання в різні пори року.
  9. Спідня білизна та шкарпетки. Так як ви багато ходитимете, іноді пітнітимете, білизна повинна бути зручною, без швів, бажано, випробуваною на тренуваннях. Трекінгові шкарпетки позбавлять вас проблем при ходьбі, а шкарпетки для сну необхідно брати, щоб ноги відпочили, а шкарпетки просушилися за цей час.

Підсумок

Щоб порадувати себе комфортною подорожжю, дотримуйтесь порад щодо вибору одягу та правильно підбирайте екіпірування по кожному конкретному сезону. Взимку зберігайте тепло по максимуму, у міжсезоння потрібно вибирати одяг з максимальною водонепроникністю та вітрозахистом, а влітку бережіть тіло від надмірної сонячної дії.

Враховуйте правило трьох шарів для хорошої терморегуляції, майте «запас міцності» за температурою, завжди носіть дощовик і вибирайте надійне взуття.

І не забувайте про догляд за вашим одягом: він прослужить вам так довго, наскільки добре ви за ним доглядаєте!

Нехай похід у будь-яку пору року вас не лякає, будьте готові до нього у всеозброєнні, і вам залишиться тільки отримувати задоволення. Ви ж знаєте, що багато чого вартує посмішка на обличчі та гарний настрій, коли забираєшся у свій спальник, укладаючись спати з комфортом, навіть якщо за стінкою намету йде суцільна злива.

FAQ:

Зима

  1. Питання: Які фактори слід враховувати під час вибору термобілизни для зимових активностей?

Термобілизна в зимовий період насамперед має бути теплою. Вона стане у нагоді, як і для використання під час денних активностей в особливо холодний час, так і для ночівлі в наметах, притулках та інших неопалюваних приміщеннях. У зв'язку з цим термобілизна, призначена для літніх походів тільки для виведення вологи, не підійде. Матеріал для термобілизни потрібно вибирати тепліше, з додаванням звичайної вовни, мериноса, синтетики та інших легких, але термозберігаючих матеріалів. Гіпоалергенним він має бути за замовчуванням. Важлива властивість зимової термобілизни – зберігати тепло навіть у вологому стані. Особливу увагу варто приділити розміру. У випадку, якщо він буде більшим або меншим, термобілизна виконувати свої функції не зможе в повному обсязі.

  1. Питання: Як доглядати за зимовим екіпіруванням, щоб воно прослужило довше?

Відповідь проста: доглядати потрібно добре. Тепер розшифруємо. Коли екіпірування вам не потрібне, тобто поза походами, воно повинно зберігатися в сухих місцях з помірним перепадом температур. Не на балконі, де взимку мороз -20, а влітку нагрівається настільки, що пластикові деталі плавляться. Не в підвалі, де вологість вища за норму, і за сезон можна зібрати врожай печериць з одного тільки рюкзака. В ідеалі: шафа або гардероб у приміщенні з кімнатною температурою або трохи меншою. У чохлі, якщо він передбачений виробником, щоб уберегти від механічних пошкоджень.

Для багатьох речей, особливо пухових або синтепонових, дуже важливо перебувати не в спресованому стані, щоб уникнути заломів і загинів, а також безповоротності форми при його використанні.

Після використання якомога швидше розбирайте свій рюкзак, і приступайте до необхідних процедур. Чистимо, сушимо, що можна – перемо, та обробляємо або не обробляємо (за порадою від виробника) різні речі хімічними препаратами: для вологозахисту, або навпаки, для зволоження та пом'якшення деяких матеріалів після висушування. Найголовніше – читати інструкцію від виробника і дотримуватися його порад щодо догляду за спорядженням.

Весна

  1. Питання: Як адаптувати весняне екіпірування до частих змін погоди?

Через часті зміни погоди, найкраще мати багато тонких шарів одягу. Або він має бути супер багатофункціональним. Верхній одяг повинен бути по максимуму водонепроникний, але водночас дихаючий. Підійде тонка вологостійка мембрана або куртка із Soft Shell. У поліетиленовому дощовику ходити ви не зможете, але його корисно мати на випадок сильних дощів та для використання на біваках. Ще дуже зручно мати дві тонкі флісові кофти замість однієї теплої, тому що в міжсезоння температура може змінюватися протягом години. Те саме і з низом. Краще мати термобілизну, на яку ви можете одягнути ходові штани, а на них, у свою чергу – мембрану від вітру та дощу. Ну і мати також флісові на випадок морозу чи ночівлі у холодних умовах.

  1. Питання: Яке взуття найкраще підходить для весняних погодних умов?

Знов-таки, через весняне бездоріжжя і перепади температур необхідно підбирати найбільш якісне спорядження. Черевики повинні бути захищені від попадання вологи по максимуму, мати прогумовані вставки, що захищають від снігу та калюж. Решта поверхні взуття має бути оброблена вологозахисними засобами. У той же час взуття має дихати і відводити вологу від ступнів. Тому повністю гумове або пластикове взуття вам точно не підійде.

Літо

  1. Запитання: Як захистити шкіру від сонячних опіків під час літніх походів?

 Захист від ультрафіолету – особливий виклик для літнього періоду. По-перше, потрібно захистити очі спеціальними окулярами з фактором захисту не нижче 3, а якщо подорож включатиме ходіння по сніжниках і льодовиках, то навіть 4. Головний убір обов'язково: якщо шапка/бафф захищають тільки верхню частину голови від сонця, то кепка, панама та капелюх із широкими полями захищає ще шию та обличчя. На шию також можна надіти бафф або зав'язати хустку. Одяг повинен закривати усі відкриті частини тіла. Якщо футболка, то з довгими рукавами чи легка сорочка. Також, віддавайте перевагу штанам замість шортів та бриджів. На руки слід одягнути легкі рукавички, які збережуть їх не тільки чистими та цілими, а й вбережуть від сонця. І найголовніше – користуйтеся сонцезахисними кремами. Не важливо, чи всі ділянки шкіри закриті на 100%, але руки, обличчя і шию краще обробити додатковим захистом. При сонячній спекотній погоді це потрібно робити з 9 ранку і раз на 1,5-2 години повторювати процедуру. Особливо важливо захистити шкіру в перші дні подорожі, коли ваш організм ще не акліматизувався та не звик до такої кількості часу на відкритому повітрі. Залежно від вашого кольору шкіри та сприйнятливості шкіри до сонця, крем повинен мати від 20 до 50 SPF. Вище – для високогірних систем та у разі специфічних особливостей вашої шкіри.

  1. Питання: Що краще носити для водних активностей влітку?

Для водних активностей існує спеціальний одяг. Нам потрібне покриття, що швидко висихає і захищає від сонця. Є чудові нейлонові футболки з довгим рукавом. Білий колір такої зробить її ще зручнішою з точки зору захисту від перегріву тіла. Для захисту ніг від постійного температурного контакту з водою рекомендуємо носити спеціальні неопренові шкарпетки або черевики, які не дадуть замерзнути вашим кінцівкам. Ну і не забуваємо про захист від травм: у небезпечних місцях, наприклад, при сплавах по гірській річці на собі потрібно мати шолом, захисні окуляри, рятувальний жилет та інше, відповідно до техніки безпеки на даній водоймі. Від механічних впливів на ваші ноги, таких як порізи або проколи, захистять коралові туфлі, крокси або навіть кросівки, якщо немає іншого взуття.

Осінь

  1. Питання: Як вибрати куртку для осіннього трекінгу?

Осінь – нестабільна пора року, де погода може змінюватися часто протягом дня, тому вам потрібно підібрати куртку, що поєднує багатофункціональність для активного відпочинку. Хорошим варіантом буде мембранна куртка з підкладкою для кращого повітрообміну, з вентиляційними отворами під пахвами на блискавці, набором кишень для дрібних предметів плюс кишенею для телефону/навігатора з додатковим вологозахистом. Ну і сама по собі куртка повинна мати посилену водонепроникність та каптур. Додаткові затяжки по нижньому краю та застібки на рукавах додають їй ергономічності для збереження вашого тепла та сухості якомога довше.

  1. Питання: Як запобігти промоканню взуття в дощову осінню погоду?

Висушити взуття в поході дуже складно, тим паче восени. Тому, головне завдання – не допустити його промокання якомога довше, а то й зовсім. Для цього взуття має бути підібране правильно для району та типу подорожі. У міжсезоння взуття бажано мати з водонепроникним верхом, іноді в збиток вентиляції. Наприклад, у деяких лінійках передових фірм є подвійні трекінгові черевики з більшим захистом від намокання верхнього шару. Ще це дозволяє сушити їх окремі частини набагато швидше. Плюс висока підошва з прогумованим краєм по периметру і хороше просочення шкіряних або синтетичних вставок дозволить покращити вологозахист, а також стійкість до зношування та довговічність матеріалів.

Як вибрати екіпірування на кожен сезон: зима, весна, літо, осінь - 2 - Robinzon.ua