Як правильно пакувати рюкзак для походу: практична інструкція для початківців та досвідчених туристів

Як правильно пакувати рюкзак для походу: практична інструкція для початківців та досвідчених туристів - Robinzon.ua

Зміст

Який рюкзак вибрати? Що взяти з собою, коли збираєтесь у похід? Якщо вас турбують такі питання, тоді ви за адресою, бо дана стаття допоможе вам відповісти на ці та багато інших запитань. Ви дізнаєтесь про те, як правильно спакувати рюкзак як для одноденних, так і для багатоденних походів. Вибір рюкзака, чек-лист для збору наплічника, поради по розподіленню ваги, порядок укладки та увага до дрібниць – тут повне керівництво для вашого комфорту і безпеки у поході.

Для чого взагалі треба навчитися правильно пакувати рюкзак?

Можна ж просто закинути всі потрібні речі та застібнути рюкзак? Чи ні? Давайте розберемось. По-перше, це – безпека, по-друге – комфорт, який також у підсумку впливає на безпеку, по-третє – це порядок, який допомагає зекономити ваш час і залишає усі потрібні речі цілими та неушкодженими, що у підсумку, знову ж таки впливає на безпеку. Наведу приклад: ви погано спакували рюкзак, в результаті чого натерли мозоль, через що ви не змогли нормально виспатися, а вночі у вас старт сходження на важливу вершину. Небезпечно? – Так. На додачу, через неправильне пакування ви пошкодили налобний ліхтар і він не працює. Небезпечно? – Так, навіть більше – неможливо здійснити сходження.

Розберемо, які типи походів існують і як це впливає на пакування рюкзака. Поділимо на одноденні, багатоденні та експедиції. В них будуть відрізнятися, як розмір туристичного рюкзака, так і його вміст. В одноденних походах у вас не буде спорядження для кемпінгу, тільки одяг, трохи їжі, вода, речі першої необхідності, та, можливо, спеціальне обладнання. Зазвичай, рюкзака, об’ємом в 20-40 літрів достатньо. До збору такого типу рюкзака уваги менше, тому що його розмір запобігає серйозному переліміту по вазі, крім того, за рахунок компактності, всі речі знаходяться під рукою. У багатоденних походах розмір рюкзака збільшується до 60-80 л, бо обов'язково включає спальний мішок, каремат, можливо одномісний намет або навіть двомісний. І, в свою чергу, експедиційні рюкзаки – це 100 л і більше, які матимуть посилену підвіску. Рюкзаки також поділяються на ті, що мають жорстку або м’яку спинку. Від цього параметру і пакування рюкзака буде відрізнятися: там, де спинка м’яка – під спину пакуються речі без гострих кутів, а там, де жорстка – навпаки. Але зупинимось на цьому детальніше пізніше. 


Отже, як обрати рюкзак? Спочатку визначаєте для чого саме він потрібний: для якого типу походів і, відповідно, яким має бути його об'єм. Є рюкзаки, які при однаковому об'ємі мають дуже велику різницю у вазі. Тому слід визначити, чи вам потрібен більш функціональний з різними «примочками» чи надлегкий рюкзак (наприклад для рогейнів та нетривалих походів з невеликою кількістю спорядження). І знову ж таки, спинка м'яка чи жорстка, в залежності від ваших побажань та мети вашої подорожі. Майже для усіх типів маршрутів вибір рюкзака буде відрізнятися. Для водних, велосипедних походів, які мають свою специфіку, потрібні спеціалізовані рюкзаки: іншої форми, вологостійкості, тощо. На них ми не будемо довго зупинятися. Але, навіть рюкзаки для піших, гірських походів і сходжень, теж мають свої відмінності, в першу чергу, функціоналом і різноманітністю обвіски. Для мандрів у холодних кліматичних умовах варто звертати увагу на матеріал, з якого виготовлений рюкзак. Він та фурнітура на ньому повинні мати морозостійкі властивості та підвищену вологостійкість.
Розглянемо декілька популярних моделей, які є зараз на ринку:

1. Osprey Atmos AG 65 – провідний рюкзак для трекінгу, зокрема, багатоденного. Як завжди, супер ергономічний при невеликій вазі, з легким доступом до спорядження в будь-якій частині рюкзака, з фірмовою системою підвіски AntiGravity та додатковими кишенями як на поясі так і на задній стороні.

2.  Tatonka Pyrox 45+10. Бренд Tatonka в основному спеціалізується на альпіністських рюкзаках, тому присутні, як завжди, петлі для кріплення льодових інструментів і трекінгових палок. Має додатковий захист матеріалу від снігу. При своїй універсальності він підходить також і для кількаденного трекінгу, тому що має жорсткий каркас (алюмінієвий) та додатковий клапан для збільшення об’єму.

3.  Black Dimond Crag 40 – надлегкий рюкзак для альпінізму, пристосований, в основному, для одноденних виходів, з невеликим функціоналом, із блискавкою для бічного доступу до речей. Цікавий дизайн задовольнить вибагливого естета. Ну і дуже приємна ціна.

Систематизація речей

Добре, рюкзак у нас є. Що далі? Найперше, що потрібно зробити, це систематизувати усі речі за частотою їх використання:

- Речі, які потрібні тільки для ночівлі (намет, спальник, ліхтарик, речі для сну, посуд для готування, тощо)

- Речі, які можуть знадобитися протягом дня (дощовик, окуляри, сонцезахисний крем, аптечка, тощо)

- Спеціальні речі, розміщення яких залежить від конкретного дня (в основному це особливе спорядження: мотузка, кішки, шолом)

Після систематизації ви відповідно маєте розкласти речі в рюкзаку: ті, що використовуються частіше – ближче, а ті, що найрідше – найглибше та якнайдалі.
Ергономічність розподілення речей – запорука економії вашого часу та нервів, а також збереження цих речей в сухості та цілісності.

Звернемо увагу і на саме спорядження, яке ви плануєте брати з собою у похід. Воно має бути легким, міцним, ніяк не крихким. Треба постійно прагнути до мінімізації ваги вашої ноші. Так, наприклад, можна замінити залізний посуд титановим, фібропластові дуги намету – алюмінієвими, звичайний рушник – мікрофіброю невеликих розмірів та інше. Звісно, в усьому треба знаходити баланс, адже в походи ми вирушаємо задля задоволення, тому і мінімізація має бути розумною. Бажано використовувати багатофункціональні предмети на кшталт мультитулу, баффів, різного посуду та одягу. Дуже корисними в побуті туристів є компресійні мішки. Туди ви зможете запакувати м’які речі, які не використовуєте протягом дня і стиснути їх до мінімального розміру. Це може суттєво зекономити місце і допоможе оптимізувати простір в рюкзаку.

 Для того, щоб почати пакуватися, ми маємо зібрати усі необхідні нам речі та підготувати рюкзак. Принаймні, він має бути порожнім і цілим. Варто перевірити усі защібки та змійки, якщо ви давно його не використовували, або він щойно прийшов до вас із магазину. На малюнку нижче ви можете побачити  схему розміщення речей у рюкзаку. Основна ваша задача – рівномірно розподілити вагу між плечима і поясним ременем, при тому, що на ремінь має приходитися 50-60% усієї ваги. Тому важкі предмети намагаємося класти ближче до спини.

Спальний мішок у даному випадку знаходиться знизу рюкзака, так як він відноситься до речей, які використовуються рідко. Далі йдуть особисті речі, каремат або деякі продукти. І ближче до спини ми маємо скласти найважчі предмети: це можуть бути консерви, крупи, громіздке спорядження, важкі частини від намету і так далі. До речі, у нас є стаття, як скласти намет. Вам буде цікаво ознайомитися.

Зверху і з задньої частини рюкзака обов’язково розподіляємо тільки легкі речі, щоб нас не тягнуло назад і центр ваги знаходився якомога нижче. Це може бути тепла куртка (яка знадобиться ще й для довгих привалів), пальник, посуд та різні дрібні речі.

Ще дуже важливо пам’ятати про стратегічний доступ до речей: медичний набір, окуляри, ніж, вода, дощовик, додаткова тепла річ та інші важливі штуки мають знаходитися у легкому доступі, тобто в зовнішніх кишенях, в клапані рюкзака або безпосередньо під ним. Якщо ви на денному привалі використовуєте каремат та пальник, то вони мають теж знаходитися в швидкому доступі або бути закріплені ззовні рюкзака.

Щодо зовнішніх кріплень потрібно все добре продумати. Спорядження має бути зафіксовано намертво, в іншому випадку його можна втратити. Якщо у вас похід по пересіченій місцевості в густому лісі – можете пошкодити речі, якщо відкрита місцевість з сильним вітром – можете загубити. Все має бути добре захищене від дощу/снігу, тобто запаковане у водозахисний чохол, наприклад гермомішок, як на малюнку.

Одяг, який збираєте в рюкзак бажано запаковувати або в один великий чохол, або в декілька менших. Спальний мішок, теплі речі теж мають бути захищені від вологи та пилу, тому компресійний мішок для спальника бажано мати вологостійкий. Так, на кожному рюкзаку має бути RainCover, і сам рюкзак теж має володіти відносною вологостійкістю. Але цього буде недостатньо під час тривалого сильного дощу, або такого, що супроводжується вітром. Тому ввечері, навіть якщо ви змокнете до нитки за ходовий день, у вас обов’язково має бути сухий спальник та сухий комплект теплого одягу.

Тут може виникнути запитання: а чому не брати рюкзак набагато більший, ніж потрібно, щоб був запас по об'єму і можна було б не так прискіпливо його пакувати? Але більший рюкзак – то більша вага, а неоптимально спакований рюкзак – то ще додаткова парусність навіть при не дуже сильному вітрі.

​​​​​​​Особливу увагу треба звернути на пакування технологічних пристроїв, грошей, документів та їх волого- та ударостійкість. Якщо одяг у випадку його намокання можна потім просушити, то з електронікою або документами все складніше. Саме з цієї причини, до захисту важливого потрібно підійти більш уважно. Для телефонів та інших гаджетів зараз існують водонепроникні аксесуари. Документи, готівку теж краще покласти у водостійкий чохол, або хоча б загорнути у простий целофановий пакет. Газовий пальник не буде працювати належним чином деякий час, допоки не просохне, тому його теж важливо вберегти від намокання. Налобний ліхтар може просто перегоріти при зайвій вологості. З продуктами харчування також треба бути обережним, щоб не залишитися голодним. Не усі продукти пакують у поліетиленову упаковку, тому перед походом приділіть увагу і цьому питанню.

Не менш важливо захистити свої пристрої і від фізичного пошкодження, тому треба мати захисні чохли на кожен важливий елемент, який знаходиться в легкому доступі та вправно пакувати те, що вам рідко може знадобитися. Найбезпечніше місце – за спиною, особливо, якщо в рюкзакові присутня жорстка спинка. Непогано пакувати крихкі речі і в середину спального мішка або куртки. Але постійно треба про це пам’ятати, щоб випадково не пошкодити їх. Протягом походу треба ставитися до свого рюкзака з обережністю – не жбурляти, не сідати та не ставити важкі предмети на нього. До того ж речі, які містяться в карманах та клапані мають бути упаковані в захисні чохли, навіть якщо ці чохли були відсутні при купівлі. Наприклад, налобний ліхтар можна скласти в чохол для окулярів разом з іншими предметами. Або до місця старту вашого походу ви везете з собою трекінгові черевики, в середину яких ви можете покласти сонцезахисний крем та GPS-навігатор, що вбереже їх від пошкоджень при транспортуванні.

До медичного комплекту треба поставитися так само відповідально, тому що від нього, можливо, залежатиме ваше здоров’я або здоров’я оточуючих вас людей. Зверніть увагу на матеріал самої аптечки, і якщо він не передбачає захист від вологи, то краще придбати для нього гермомішок або хоча б виділити окремий міцний поліетиленовий пакет. Стосовно холодної пори року та зимових походів треба звернути увагу на те, що деякі ліки, чи то в пігулках, чи то в ампулах, не мають піддаватися впливу мінусових температур. З цієї причини треба мати дві упаковки медичного набору, один з яких носити завжди у внутрішніх кишенях власної одежі.

Те саме стосується і засобів гігієни. Окрім того, що вони мають знаходитися в легкому доступі, ще й обов'язково захищені від вологи та ушкоджень. Бо деформовані або зіпсовані засоби гігієни хоч і не мають безпосереднього впливу на реалізацію вашої подорожі, але можуть значно зіпсувати її комфорт.

Для того, щоб упевнитися, що все готово для відправлення в похід, вам потрібен контрольний список. Окрім перевірки наявності усіх пунктів з переліку, потрібна перевірка готовності цих речей та тестування обладнання перед походом. Тобто, чи усе ціле, неушкоджене, випране та готове до використання. Бо, погодьтеся, не завжди приємно виявити вже в поході, що в твоїй єдиній мембранній куртці зламана змійка. Для прикладу візьмемо чек-лист пакування рюкзака для багатоденного походу у літній період:

Особисте спорядження:

  • рюкзак з RainCover
  • спальний мішок
  • каремат
  • намет (за потреби)
  • дощовик
  • ліхтар + комплект батарейок
  • сонцезахисні окуляри
  • особистий посуд (клмн в народі)
  • трекінгові палиці
  • спеціальне спорядження (за потреби)
  • продукти (500-700 г сух. ваги в день)

Одяг та взуття:

  • мембранна куртка і штани
  • трекінгове взуття
  • флісова кофта
  • флісові штани
  • ходові шорти
  • ходова футболка 2 шт
  • комплект термобілизни
  • ходові носки
  • одежа для сну
  • взуття для бівака (крокси)
  • перчатки
  • шапка/бафф/панама

Корисні речі:

  • особиста аптечка
  • документи
  • засоби особистої гігієни
  • телефон + PowerBank
  • рушник (мікрофібра)
  • запальничка/сірники – 2 шт.
  • сонцезахисний крем
  • пакети сміттєві
  • навігатор/компас/мапа

Контрольна перевірка

Коли усі речі зі списку зібрані (припускаємо, що їх буде навіть більше) та спаковані по нашій методиці, важливо зробити контрольну перевірку. Якщо предметів ззовні рюкзака не залишилося – це вже гарний знак. Потім візьміть рюкзак витягнутими руками за лямки і похитайте із сторони в сторону. Таким чином ви визначите, чи не існує у вас дисбалансу по вазі, і чи не буде навантажуватися одне плече більше за інше. Далі те саме робите, тільки тримаючи рюкзак за задню і передню петлі (передня є не у всіх моделях) або за клапан. Тим самим визначаєте, чи не перевантажена у вас зовнішня сторона рюкзака. Якщо все ОК, то вже вдягаємо його на себе. Не забувайте! Якщо рюкзак новий, то його також треба відрегулювати під себе. Спочатку висоту спини, потім затягнути поясний ремінь, щоб він добре сів у вас на пояс, а вже потім – усі інші затяжки. В кінці цієї процедури просто трохи похитайте рюкзаком на собі. Подобається? Якщо ні – вам доведеться перепакувати його ще раз.

Зверніть увагу, що треба слідкувати не тільки за об’ємом, але й за вагою рюкзака. По-перше, рюкзак, хоч і з запасом, але має свій ліміт по навантаженню та розподіленню ваги між його частинами. Тому переносити цемент або цеглу у ньому точно не слід. По-друге, перевантажуючи рюкзак, ви піддаєте себе небезпеці через щоденну перевтому, яка накопичується впродовж тривалості походу. По-третє, у вас погіршується рівновага, це теж небезпечно при пересуванні гірськими стежками. В-четвертих, через перенавантаження страждають коліна.

Тому обов’язково збирайте рюкзак за чек-листом, щоб можна було визначити, чи не взяли ви випадково чогось зайвого. В самому поході слідуйте порадам по упаковці рюкзака задля підтримання правильного балансування ваги. Як було написано вище, неправильне балансування призводить до більшого навантаження на одне плече, і навіть після першого ходового дня у вас можуть потягнутися м’язи, що в свою чергу призведе до виникнення больових відчуттів, і ваша подорож може опинитися під загрозою.

Поради щодо пакування рюкзака від досвідчених мандрівників

Ще хочеться поділитися з вами думками досвідчених мандрівників. Український гід, підкорювач Евереста в 2023 році, Олег Іванченко, має свої 10 правил для зниження ваги рюкзака:

Порада №1. Почніть збори з вибору надлегкого рюкзака потрібного вам об’єму. Запас міцності сучасних матеріалів на кшталт нейлону із двостороннім силіконовим покриттям дозволяє випускати надійні та міцні рюкзаки вагою не більше 1 кг. В іншому випадку будь-які подальші спроби боротися за грами будуть зведені нанівець.

Порада № 2. Якщо немає бажання відмовлятися від улюбленого намету, замініть його дуги на легші з алюмінієвих сплавів. Також перевірте кілочки: у бюджетних наметах вони зазвичай невиправдано важкі, а їхня кількість удвічі перевищує необхідний мінімум.

Порада № 3. А краще залиште намет і замініть його на гамак. Найпростіший і бюджетний варіант – одношаровий гамак з килимком та розтягнутим над ним тентом. Однак є і більш продумані моделі на кшталт гамаків-наметів із протимоскітною сіткою, подвійним дном та іншими зручностями, що сумарно виграють у вазі у звичайних наметів.

Порада № 4. Умови більшості нескладних походів цілком дозволяють замінити важкі трекінгові черевики на кросівки. Сьогодні в арсеналі багатьох спортивних брендів з’явилися розділи із взуттям для бігу по пересіченій місцевості або скайраннінгу. Ці кросівки створювалися одночасно легкими, міцними і «витривалими», а якщо ми подорожуємо без нічого, то і в нашому випадку вони будуть дуже доречними.

Порада № 5. При виборі одягу можна орієнтуватися на тих самих спортсменів, основна частина гардеробу яких складається з синтетичних тканин. Сучасні технології дозволяють назавжди забути про важкі брезентові куртки і вовняні светри, одягнувшись у легкі, міцні та дихаючі куртки, а,  як утеплювач, використовувати невагомий і теплий фліс.

Порада № 6. Вибираючи спальник, важливо тверезо оцінювати умови, в яких ви збираєтесь ночувати. Запас на 20 градусів неминуче відіб’ється на об’ємі та вазі, тому найкращим варіантом буде запастися літнім або теплішим спальником, з легким синтетичним наповнювачем типу Primaloft. Якщо в літньому явно буде прохолодно, а теплий ліньки тягнути, краще утеплити літній спальник вкладишем з флісу, який легко можна пошити навіть з пледа.

Порада № 7. Салатниця, миска для печива та інші кухонні принади повинні залишитися вдома. Необхідний мінімум: казанок чи каструлька, де можна спочатку варити їжу, а потім кип’ятити воду для чаю. Відповідні матеріали – алюміній або дорожчий і міцніший титан, які, як і сталь, не іржавіють, але при цьому важать у рази менше.

Порада №8. Залиште всі упаковки від їжі, чохли та сумочки на дому. Це стосується як пластикового короба для пальника, так і банки з вашим улюбленим лечо. До речі, якщо сухих запасів їжі вам мало, і ви прихопили щось, що швидко псується – перелийте це в герметичний бокс, який надалі служитиме вам мискою. Практика показує, для зниження ваги, портативну техніку можна упаковувати в одяг, шкарпетки та інші речі, які вже посіли своє місце у вашому рюкзаку.

Порада № 9. Навіть тепер, коли вам здається, що легше вже нікуди, уважно вивчіть своє спорядження щодо непотрібних деталей. Вага одних лише ярликів може дорівнювати масі невеликої шоколадки. Пряжки для лиж і льодоруба, всілякі петлі, призначенням яких ви ніколи не цікавилися, і навіть надто великий запас строп на рюкзаку – це зайва вага!

Порада № 10. Ну і останнє, збирайтеся заздалегідь і завжди викладайте майбутній вміст рюкзака на чільному місці! Потрібно це не стільки для барвистого фото, скільки для того, щоб звіритися зі списком, ще раз перевірити все і можливо навіть ще більше полегшити свою ношу.

Якщо вам довподоби перегляд відео, то тут ви можете переглянути наочний відеопосібник, що саме беруть з собою у похід українські скаути –  поради від «Пласту». А ось тут короткий огляд і швидке пакування від американського блогера.

Підіб'ємо підсумки. Від вашого вміння правильно пакувати рюкзак залежить безпека, успіх та комфорт вашої подорожі. Зібрати все спорядження, вправно розподілити вагу, відрегулювати наплічник, розкласти усі речі по їхнім корисним місцям – усе це потребує досвіду та навичок. Але ергономічно спакований рюкзак – це безперечний комфорт. Навіть скидання взуття на привалі не йде ні в яке порівняння
І не варто побоюватися, що у вас одразу щось не вийде, бо з кожним разом ви будете робите це швидше і якісніше. А неймовірні пейзажі навколо тільки будуть вас підбадьорювати, і запашна кава, зварена на пальнику, біля намету підкреслить, що будь-які старання винагороджуються зповна. Ходіть в походи, не бійтеся нічого і насолоджуйтеся чудовою природою нашої такої ж чудової планети.

FAQ:

  1. Як вибрати рюкзак для багатоденного походу?

Для багатоденного походу нам знадобиться рюкзак місткістю 60-80 літрів, в залежності від пори року і району подорожі. Підвіска має бути жорстка, але водночас обирайте м’який поясний ремінь та лямки для плечей задля вашого комфорту під час ходіння. Матеріал рюкзака має бути міцним та мати невелику вагу. Також проконтролюйте його функціональність: наявність додаткових кишень, защібок, підвісок для спорядження, додаткових регулюючих систем, наявності питної системи – усе це збільшить ергономічність наплічника, яка прямо вплине на ваш комфорт і безпеку при користуванні даним типом рюкзака.

  1. Що робити, якщо в рюкзаку закінчується місце?

Спочатку потрібно, як-то кажуть, звірити годинник: чи ви підібрали правильний рюкзак для вашого походу? Якщо він такий, як рекомендовано у нашій статті, то тоді передивляємося всі речі і звіряємо по чек-листу. Нічого немає зайвого? Здається, оцей улюблений шампунь можна лишити вдома. Краще узяти пару пакетиків одноразового використання. Добре, передивляємося усі речі, які необов’язково брати або замінюємо на альтернативний варіант, який займає менше місця. Далі не забуваємо використовувати компресійний мішок (або декілька) і заповнюємо усі вільні маленькі куточки невеликими предметами та продуктами. Все ще не вміщається щось? Окей, доведеться намет підвісити знизу рюкзака, попередньо захистивши його від вологи. Тепер наче гуд!

  1. Як спакувати рюкзак в дощову погоду?

Пакувати рюкзак потрібно у наметі, під деревом, в печері або іншому більш сухішому місці, в інакшому випадку є вірогідність намочити його зсередини. Якщо у вас просторий дощовик, то також кладемо рюкзак під дощовик і збираємо речі всередині дощовика. Те саме стосується, якщо вам потрібно щось дістати з рюкзака, для мінімалізації потрапляння  в нього води. Обов’язково використовуємо усі вологозахисні чохли, компресійники та поліетиленові пакети. Якщо дозволяє місце і у вас пенополіуретановий або подібний каремат, то викладаємо його всередину рюкзака по колу для додаткового захисту від вологи. І не забуваємо про RainCover після упаковки!

  1. Як розподілити вагу в рюкзаку для зручності носіння?

По-перше, щоб ви не відчували дискомфорт, має бути добре відрегульований рюкзак, бо якщо цього не зробити, розподілення ваги не буде оптимізовано в повному обсягу. Для ідеального розподілення ваги покладіть важкі предмети ближче до спини і нижче. Найлегші речі треба класти згори і позаду. Задля досягнення рівномірного навантаження на плечі, розподіліть вагу дзеркально з обох сторін. Тобто, щоб не було ситуації, при якій ви на ліву сторону спакували намет, а на праву – легкий каремат або пуховий спальник.  Слідуючи цим рекомендаціям, ви мінімізуєте навантаження на спину і водночас покращите баланс при ходінні.

  1. Які предмети першої необхідності завжди мають бути в рюкзаку?

Для будь-якого походу ви маєте обов’язково мати з собою усі ці предмети зі списку необхідних речей:

  • медичний набір (аптечка)
  • запас питної води (мінімум 1 л на день і 1 л на ночівлю, на людину)
  • запас їжі плановий + ще на 1 день
  • пальник для приготуванні їжі + паливо до нього
  • мінімум 2 автономних джерела вогню
  • пара трекінгового взуття в гарному стані
  • теплий одяг (шапка і перчати навіть для літніх походів)
  • ходова одежа
  • система з GPS/мапа/компас
  • ліхтарик налобний
  • головний убір
  • заряджений PowerBank для телефону або іншого засобу зв’язку (супутниковий телефон, тощо)
  • спальник, каремат і намет (у разі необхідності)
  1. Як часто варто переоцінювати вміст рюкзака?

Вміст рюкзака ви маєте переоцінювати перед кожною новою подорожжю. Усе індивідуально і залежить від кожного окремого маршруту, пори року, місцевості, тривалості вашого походу. Якщо у вас груповий похід, то бажано порадитися з керівником про перелік речей, які потрібно брати з собою. З часом, коли досвіду у вас стане більше, ви будете відчувати, що потрібно брати з собою, а що зайве, без чого можна обійтися, а що вам, як виявилося, життєво необхідно. Під час самої подорожі ви будете робити переоцінку майже кожного дня: що, як і куди краще складати, в залежності від планів на наступний день.

  1. Чи є різниця в пакуванні для соло та групових походів?

Звісно, так! Для соло походу все зрозуміло: ви збираєте все спорядження, продукти, медицину – все під себе і самі на собі це переміщуєте протягом усього походу. І нікуди не дітися. В групових походах заздалегідь або одразу при зустрічі команди проводиться ревізія усіх наплічників на об’єм, тип рюкзака та фізичну форму його власника. І вже в залежності від усіх цих факторів, розподіляється їжа, аптечка, спеціальне та кемпінгове спорядження. Бо відпадає потреба кожному брати свій намет, джетбойл, пилку або посуд для готування. І вже в залежності, що у вас буде – важке чи легке, крихке щось чи потрібне в швидкому доступі ви будете пакувати свій рюкзак. Хоча в цілому, стратегія пакування буде незмінною: важке під спину, легке – нагору, тощо.

  1. Як доглядати за рюкзаком після походу?

Питання догляду – це питання довговічності вашого спорядження. І рюкзак в цьому плані не виключення, хоча й у порівнянні з іншим обладнанням, мабуть не є аж таким примхливим. По поверненню з походу він має бути розібраний якнайшвидше, щоб часом не залежався в ньому який-небудь шматок сиру чи ще щось гірше. Якщо на ньому залишився бруд, в жодному разі не періть його в пральній машині. Бажано взагалі не прати його, бо таким чином ви можете пошкодити водозахисний шар. Великий бруд можна прибрати механічним образом, особливо важливо це зробити з металевими частинами рюкзака задля запобіганню появи на них іржі. Якщо залишились якісь плями, можна легенько пройтись по ним щіточкою з пральним засобом, але не дуже агресивним. І що взагалі корисно – висушити його і дати провітритись декілька днів. Зберігати не в скрученому вигляді, під своєю власною вагою, і буде він служити вам довго і якісно.

Бонусом, щоб розважитися, потіште себе розв’язанням популярної задачі про ефективне пакування рюкзака. Сподіваюся, це допоможе вам оптимізувати вагу свого власного. [ɯʎɯ qɓіʚоuɓіʚ]

Як правильно пакувати рюкзак для походу: практична інструкція для початківців та досвідчених туристів - 2 - Robinzon.ua