Як вибрати ідеальний намет для походу: поради за матеріалами, розмірами та формами

Як вибрати ідеальний намет для походу: поради за матеріалами, розмірами та формами - Robinzon.ua

Зміст

Намет – сакральна річ для будь-якого туриста. Це перша асоціація звичайної людини зі словом "похід". Важливість її для походника складно переоцінити, відсутність неможливо уявити. Намет – це й місце ночівлі, і творець затишку, і помічник у досягненні мети, а для деяких – навіть стиль життя. 

Крім того, намет – це ще й безпека, адже хороший тривалий сон – запорука якісного відпочинку після активного дня та належного самопочуття наступного дня. Тому правильний вибір бівачного спорядження критично важливий для успішного та комфортного походу. Якщо ви не поставилися до цього питання з усією серйозністю і вибрали намет не по сезону, наслідки можуть бути різними: від недосипання і промокання аж до припинення маршруту.

У цій статті ви дізнаєтеся на що, в першу чергу, потрібно звертати увагу при виборі кращого намету для походу, які бувають види, розміри та форми наметів, ознайомтеся з різними матеріалами, перевагами та недоліками кожного з них. А також розберетеся, як сезон походу впливає на вибір намету і чому це є одним із найважливіших критеріїв.

Матеріали намету

Почнемо з матеріалів, з яких виготовляють намети. Вони будуть різними, оскільки сам намет складається з декількох складових.

Тканини для зовнішнього покриття:

  • Полікоттон.

Цей матеріал є напівнатуральним, що складається з двох видів сировини: бавовняної та синтетичної. Плюси: має легку вагу. Мінуси: не має водовідштовхувальних властивостей, тому має бути оброблений додатковими хімічними засобами.

  • Нейлон.

 Дуже простий, міцний та доступний матеріал. При цьому має легку вагу і не вбирає воду. Єдиний мінус - схильність до впливу ультрафіолету. Але це також можна покращити за допомогою спеціальних покриттів.

  • Поліестер.

Має підвищену зносостійкість і високу міцність, мало схильний до деформацій, а найголовніше - стійкий до ультрафіолету. Матеріал практично не пропускає вологу та повітря. І якщо у першому випадку це великий плюс, то у другому необхідно передбачити хорошу вентиляцію. З такими властивостями поліестер добре підходить для виготовлення зовнішнього тенту.

  • Просочення.

Для підвищення водовідштовхувальних властивостей верхнього тенту намету на нього наносять шар водовідштовхуючого просочення. Найбільш популярним є поліуретанове просочення. Для досягнення певного рівня водонепроникності просочення можна наносити кілька разів, але враховуйте, що це обтяжує намет. Ще одним популярним видом просочення є силіконізація. Він дещо складніший і дорожчий за попередній, але силіконізовані тканини не дають краплям вбиратися, і вони швидше скочуються з намету.

Матеріали для підлоги намету:

Головною характеристикою дна намету є його водонепроникність. Вона вимірюється в тиску міліметрів водяного стовпа, який матеріал не пропускає. Значення до 3000 мм – це намети з низькою водонепроникністю, 5000-7000 мм – середні значення, а зразком водонепроникності підлоги вважається 10000 мм.

 Армований поліетилен використовується переважно в кемпінгових та одношарових наметах. Він має високий вологозахист (близько 10000 мм) та гарну зносостійкість. Але велику вагу та вразливість до проколів виключили його з вибору професіоналів. Підлога середньостатистичного намету виготовляється з нейлону, який посилений швами, захистом від проколів та оброблений просоченням для кращої водонепроникності.. 

Каркас намету:

З каркасом намету все набагато простіше. Існує два основних види дуг: з алюмінієвих сплавів та фібергласс (скловолокно). Сталеві дуги немає сенсу навіть розглядати через велику вагу.

  • Головною перевагою дюралюмінієвих дуг є їхня легкість. Вони досить міцні та стійкі до корозії. Легкість у ремонті забезпечується їхньою гнучкістю.
  • Фібергласс хоч і важче, але все ж таки має гарну гнучкість. А найголовніша перевага – це, звичайно, ціна. Такі дуги набагато легше зламати при сильному вітрі чи снігопаді. При поломці потрібно міняти повністю ланку, а в поході можна лише тимчасово полагодити за наявності ремонтного комплекту.
  • Ще можна зустріти титанові дуги, але при відмінних вагових і міцностних характеристиках , ціна залишається досить високою.

Розміри намету

Кількість спальних місць

За розміром намети можна розділити на одномісні, двомісні та багатомісні.

  • Одномісні намети мають широке застосування: від соло-походів до альпіністських сходжень. В обох випадках вага та збереження тепла мають вирішальне значення. Часто обирають такі намети люди, які люблять тишу та цінують особистий простір, навіть беручи участь у групових подорожах. Якщо людина переважно ходить сама, тоді одномісний намет буде для нього чудовим вибором. Також односпальний намет буде цікавий любителям автостопу.

Окремо хочеться виділититент, як самостійне бівальне похідне спорядження, яке іноді обирають на заміну намету, через меншу вагу і час на збір-розбір. Його можна розтягнути на деревах, трекінгових палицях, між велосипедом та стаціонарними опорами.

  • Двомісні моделі є найпоширенішими. Вони поєднують у собі і невелику вагу, і можливість подорожувати вдвох, маючи необхідний простір та мінімальний комфорт. Не займають багато місця в рюкзаку та на місцевості – у розкладеному стані. Соло-мандрівники також часто вибирають цей варіант завдяки широкій універсальності. Навіть, подорожуючи поодинці, завжди знаєш, що всі твої речі будуть знаходитися всередині намету.
  • Багатомісні намети беруться у спортивні походи для туристичних груп чи сімейного відпочинку. Вони мають великий обсяг, є можливість взяти з собою і домашніх улюбленців. Але вага таких моделей вже досить велика, і втрачає сенс нести такий намет, якщо ви плануєте ночувати в ньому самостійно.

До багатомісних наметів можна віднести і кемпінгові моделі, і шатра. Вони просторі, зазвичай людина там ходить на повний зріст. Такі варіанти мають додатковий простір для різних предметів, які потрібні в пішохідному поході. Ці намети призначені лише для виїздів у вихідний день на нескладну місцевість без сильного вітру. Велика вага дозволяє транспортувати їх в рюкзаку лише за виняткових умов.

Внутрішній простір

Намети з однаковою місткістю від різних виробників можуть відрізнятися за обсягом. Вся справа в тому, що різні моделі мають різне призначення. Наприклад, деякі тримісні намети можуть мати висоту один метр, а інші – два метри. І якщо перші призначені для ходіння по горах і головним критерієм виступає вітростійкість, то другі - це кемпінгові або експедиційні варіанти, де для зручності можна ходити в повний зріст. Експедиційні використовуються, як загальний простір або кухня на постійному місці.

Також зверніть увагу на розмір спального місця однієї людини у наметі. У середньому це п'ятдесят-шістдесят сантиметрів завширшки на людину. Тому, якщо така ширина вас не влаштовує, потрібно подумати над більшим варіантом.

Наявність та розмір тамбурів повинні відповідати вашим запитам, оскільки цей фактор теж позначається на підсумковій вазі. У просторому тамбурі зручно складати речі і великі намети без нього практично не можуть обійтися. Тамбур – місце приготування на пальнику в дощову або холодну погоду, тому наявність всього одного маленького тамбуру може спричинити незручність та порушення техніки безпеки при використанні відкритого вогню. Тамбур із додатковою дугою потребує додаткових вітрових розтяжок.

Форми наметів

За формами намети можна розділити на купольні, тунельні, геодезичні та шатра.


Купольні намети

Найпоширенішою формою наметів є купольні. І це недарма. У них велика кількість плюсів і зовсім небагато мінусів. Намети такого плану прості в установці за достатньої стійкості до вітру. Ергономічність, достатня висота та комфорт усередині забезпечується також купольною формою. З мінусів можна відзначити необхідність якісних дуг і схильність їх до поломки при сильному вітрі або зовнішньому впливі. Так що такі намети придатні для більшості походів за помірних погодних умов.

Тунельні намети

Тунельні намети також популярні через гарну вентиляцію і великий внутрішній простір. Ще є варіанти, в яких можна розкладати житло частинами, використовувати лише кілька існуючих сегментів. Великим плюсом є можливість організувати великий тамбур, у деяких виробників він може навіть перевищувати спальний простір. Мінуси в тому, що його досить складно розкласти, зокрема одній людині. Також, без встановлення розтяжок він не буде у стабільному положенні. Через перераховані вище якості, такі намети придатні для експедицій або сімейних подорожей.

Геодезичні намети

Використання геодезичних наметів зумовлено екстремальними умовами: сильним вітром, зливами, снігом, великим добовим перепадом температур. Мінусами є складність конструкції та похідні збільшення ваги і висока ціна. Тому такого плану намети використовуються в складних експедиціях і при альпіністських сходженнях..

Намети-шатра

Шатра – вид наметів, призначений для використання великими групами людей. Мають гарну місткість, велику висоту, протимоскітні сітки, можливість використання всередині кемпінгових меблів. При цьому мають велику вагу та парусність, довго та складно встановлюються. Намети вимагають широкого та рівного простору для встановлення. У деяких моделях є отвори та допоміжні елементи для встановлення печі, щоб використовувати намет у зимовий період. Тому намети підходять для великих груп, від 8 осіб, у зимових походах або для кемпінгових виїздів та організації заходів на відкритому повітрі..

Вибір намету за сезоном.

Можна умовно поділити на всесезонні, трисезонні та літні намети.

Літні намети

Використовуються тільки влітку, в не гористій місцевості за стійкої погоди. Це можуть бути подорожі берегами річок, моря, лісами. Їхніми особливостями є відсутність вітрових розтяжок, легкий матеріал, посилена вентиляція, можливі вставки москітної сітки навіть у полотні тента. Також сюди можна віднести і одношарові намети. Але через погану вентиляцію та низьку якість таких наметів, брати їх у гори або навіть нетривалі легкі походи не рекомендується.

Трисезонні намети

Вони розраховані на використання навесні, восени та влітку. Вони мають більш міцний матеріал, матеріал дуг переважно виконаний з алюмінію, а товщина більша, ніж у літніх (11 мм замість 8 мм). Водонепроникність тенту та дна також збільшена (від 3000 мм – тент та від 5000 мм – дно). Площа вентиляційних отворів невелика, москітна сітка змінюється тканиною наполовину або навіть повністю у багатьох місцях.

Чотирисезонні намети

Це найуніверсальніші моделі. Вони мають посилене дно, щільний матеріал тенту, що має вищий захист від снігу. Внутрішня частина виготовлена ​​з нейлону або поліестеру. Але головною особливістю є наявність сніжної спідниці по периметру. Вона захищає від надування снігу під тент.   Велика кількість матеріалів призводить до суттєвого збільшення ваги, що є чи не єдиним недоліком. Також у ній буде спекотно ночувати влітку в дощ, коли залишаться відкритими тільки вентиляційні вікна.

Кожна з моделей наметів має свою специфіку, тому, приймаючи рішення, потрібно обирати саме той варіант, який підійде найбільше саме вам, спираючись на те, в яку пору року ви волієте ходити в походи.

Рекомендації щодо вибору намету на основі різних сценаріїв походу:

Залежно від типу походу та кількості учасників:

  • Намети для соло-походів

Це можуть бути одномісні чи двомісні намети. А іноді, в літню пору, при нетривалому поході, достатньо навіть одного тенту, який можна розтягнути на трекінгових палицях.

  • Намети для сімейних походів.

У цьому випадку краще обирати кемпінговий намет з двома відділеннями і великим тамбуром або ж великийчотиримісний намет відразу для всієї сім'ї у разі тривалого походу горами.

  • Намети для екстремальних умов.

Запас міцності та особливості екстремальних походів повинні дотримуватися. Якщо ви зібралися в зимовий похід, беріть надійний чотирисезонний намет з маленькою висотою та сніговою спідницею. Якщо ви, наприклад, - технічний альпініст, вам знадобиться намет із жорстким каркасом для можливості закріплення на стіні.

Вентиляція та захист від конденсату

Боротьба з конденсатом триває, мабуть, з моменту виникнення самих наметів. Добре продумана вентиляція у наметі – запорука вдалого походу без зайвих турбот. Щоб уникнути появи конденсату, в першу чергу, на спальниках та одязі, завжди залишайте відкритим хоч невелике віконце для провітрювання. Тент намету з внутрішньої сторони може покриватися конденсатом і в цьому випадку, але це не створює незручностей при хорошому його натязі. Вентиляційні вікна тенту зазвичай розміщуються у верхній частині намету. Але важливо, щоб вони були поруч із вентиляційною сіткою внутрішньої частини.

Слід приділити увагу тканинам, з яких пошита внутрішня частина намету, вони повинні бути дихаючими. Те саме стосується і вашого спальника. Додаткові елементи у вигляді сітчастих вставок у внутрішній частині та вентиляційні клапани більших розмірів значно покращать вентиляцію у вашій оселі. Якщо вони будуть виконані не на липучках, а на змійці, ви можете краще регулювати процес вентиляції на користь тепла або свіжого повітря.

Легкість встановлення

Зупинимо свою увагу і на швидкозбірних одиницях. Виробляють їх переважно китайські компанії і в пішохідний тривалий похід, ми не можемо їх рекомендувати. Насамперед, через громіздкість у складеному стані, що не дозволяє транспортувати намет у рюкзаку. По-друге, через складну конструкцію він схильний до періодичних поломок, які не так легко виправити «на ходу». Особливо, якщо ви ще не зовсім розібралися з алгоритмом монтажу та демонтажу. Але, в деяких випадках, така модель має місце. Для автопоїздок на короткі виїзди такий тип наметів може підійти. З плюсів: сам розкладається та швидко складається. Мінуси: заплутаність конструкції та схильність до поломок як у складеному, так і розкладеному стані, низька якість матеріалів.

Інші види наметів – складні, з більшою, ніж дві, кількістю дуг. Ці намети призначені для походів в екстремальних умовах або районах з сильним вітром. Завдяки своїй мудреній конструкції вони на порядок стійкіші, ніж звичайні, навіть без використання розтяжок. У той же час, щоб правильно і швидко розкладати такий намет, необхідні спеціальні навички та постійна практика в його встановленні.

При виборі наведених вище наметів вам необхідно чітко простежити і перевірити наявність інструкцій для складання цього спорядження. Світові виробники часто маркують кожну дугу або відтяжку, якщо вона відмінна від більшості, і це суттєво допомагає розібратися в конструкції та не завдати шкоди новому виробу.

Вага та транспортування

Ви обираєте намет і хочете досягти оптимальних показників при мінімальній вазі. Тому транспортувальні речі також повинні мати мінімальну вагу, зберігаючи при цьому характеристики міцності. Чохли для наметів виготовляються переважно з легких видів тканин з мінімальною фурнітурою. Існують і водонепроникні чохли, але вони важать вдвічі, а то й утричі більше за звичайні.

Сам по собі намет повинен мати ергономічну форму в складеному вигляді, щоб можна було скласти намет в рюкзак і переносити з максимальною зручністю. Щоб зберегти гарний настрій, чохол повинен бути не впритул, а трохи більше і стягуватися компресійними затяжками.

З одного боку, намет – це проста і базова річ для будь-якого походника, з іншого – складна і об'ємна конструкція, що містить в собі безліч характеристик. Не розібравшись у видах і матеріалах, з яких виготовлено намет, можна потрапити в неприємну ситуацію в перший же день свого походу. Тому ретельність вивчення властивостей та порівняння їх із вашими запитами для вибору відповідної моделі – запорука вдалого проходження маршруту та ваших захоплюючих вражень після подорожі. Завдяки правильному вибору згідно з нашими порадами, ви можете бути готові до будь-яких погодних умов у поході, не відчуваючи труднощів та дискомфорту.

FAQ:

  1. Які додаткові функції можуть бути корисними у наметі?

Наявність у наметі сітчастої полички, бічних кишень, блискавок на вентиляційних отворах роблять перебування в ньому комфортнішим. Можливість відстібати тканину, залишаючи тільки сіточку на входах внутрішньої частини робить намет більш універсальним. Додаткові кілочки для закріплення на піщаних поверхнях також зручність. Всі лайфхаки - це дуже класно, але ви повинні стежити, щоб додаткові функції не позначилися на підсумковій вазі.

  1. Як перевірити водонепроникність намету перед покупкою?

Перед покупкою намету потрібно ознайомитись з його характеристиками від виробника. Водостійкість намету вимірюється водонепроникністю тенту і дна намету в міліметрах максимального водного стовпа, при якому тканина не пропускає воду і, отже, не промокає під впливом дощу. Середні значення за умов легкого походу для тенту – 2000 мм, а дна намету – 7000 мм.

  1. Як доглядати за наметом, щоб продовжити його термін служби?

Щоб намет служив довго, необхідно після кожного походу його просушити, брудні місця відтерти щіткою, особливо змійки, дуги та інші металеві частини. Відбілюючі та інші агресивні речовини забороняється використовувати при чищенні, так само, як і прати в машинці. При зниженні водонепроникності тент або дно необхідно обробити спеціальним просоченням. Зберігати намет можна і у складеному стані, особливо ті моделі, що виготовлені з поліестеру.

  1. Чи можна використовувати трисезонний намет взимку?

Можна використовувати і теоретично, і навіть практично. Але ви повинні розуміти ризики, незручності та обмеження, пов'язані з цим і бути готовими до всього. В першу чергу, вона буде холоднішою, тому вам необхідно мати спальний мішок тепліше, ніж планується. Через відсутність снігової спідниці, вам необхідно вкопувати намет у сніг або закидати підлогу із зовнішнього боку, щоб уникнути надування снігу у внутрішню частину. При екстремально низьких температурах змійки та інша фурнітура може не працювати нормально і навіть стати повністю несправною.

  1. Що робити, якщо намет промокає?

Найкращий спосіб, звичайно, замінити його. Але, якщо ви вже в поході, то потрібно виходити із ситуації в інший спосіб. А вони є. Якщо промокає дно намету – необхідно обкопувати його для відведення води щоразу після встановлення. Якщо ж промокає тент, то найкращий спосіб зменшити протікання – це ідеально розтягувати намет при встановленні, використовуючи всі відтяжки. Якщо не залишиться складок і тент не стикатиметься з внутрішньою частиною, то волога максимально швидко стікатиме вниз. Гарним помічником стане герметик для дна намету. Його потрібно нанести на дно рівномірно тонкою плівкою. І, звичайно, це потрібно робити перед походом у сухому середовищі.

  1. Чи існують універсальні намети для всіх типів походів?

Як би не було це зручно, але універсальних наметів не існує, інакше ми мали б кращі намети для туризму. Щоправда, є намети для ширшого застосування, а деякі з них можна використовувати для різних видів активностей, якщо ви готові терпіти деякі незручності та зможете бути готовими до певних труднощів, компенсуючи запас міцності іншими видами спорядження.

  1. Як вибрати намет для велопоходу?

При виборі намету для велопоходу необхідно керуватися умовами походу та місткістю велосипедного рюкзака або місцем його закріплення. Для полегшення ваги в літню пору деякі велотуристи користуються лише тентом, розтягуючи його між велосипедом та іншими опорами. Транспортування намету за допомогою велосипеда дозволяє брати із собою у похід важчий варіант.

  1. Що таке індекс ден (denier) і як він впливає на вибір намету?

Індекс деньє – це одиниця лінійної щільності нитки, з якої виготовлений матеріал, відношення її до довжини. Чим більший індекс, тим щільніший матеріал, і відповідно важче. 30D для нейлону та 75D для поліаміду є середніми величинами. Відповідно, при виборі намету ви можете зрозуміти, наскільки міцно дно або сам тент тієї моделі, яка вам сподобалася.

  1. Як визначити оптимальну вагу намету для вашого походу?

Оптимальна вага для вашого походу завжди мінімальна. Але, якщо в наявності не виявилося легкого намету, то прийнятні показники ваги для наметів такі: одномісний намет – 1,5 кг, двомісний – 2,5 кг, тримісний – 3,5 кг. Ці середні показники допоможуть вам зорієнтуватися під час вибору моделі.

  1. Які намети найбільш стійкі до сильного вітру?

Найбільш стійкі до вітру намети з низькою висотою та обтічною формою. Як правило, це геодезичні моделі з великою кількістю дуг і розтяжок. Товщина каркасу у бік збільшення також робить намет більш стійким до поривів вітру.

  1. Як вибрати намет для тривалих походів?

Для початку необхідно перевірити запланований намет на відповідність його умовам походу: сезонність, розмір і т.д. Намет повинен мати найменшу вагу, тому що для багатоденного походу береться, як правило, і більша кількість речей та продуктів. Тому кожні півкілограми ваги матимуть величезне значення.

Як вибрати ідеальний намет для походу: поради за матеріалами, розмірами та формами - 2 - Robinzon.ua