Вибір намету для різних умов: гори, ліс, пляж

Вибір намету для різних умов: гори, ліс, пляж - Robinzon.ua

Дізнайтеся, як вибрати ідеальний намет для будь-яких умов! Ми допоможемо вам підібрати намет для гір, лісу та пляжу, розглянувши всі їхні особливості та переваги. Підготуйтеся до наступної пригоди правильно!

Зміст

Вступ

Як правило, жодна серйозна та цікава подорож не вміщується у часові рамки одного дня. І якщо ви справжній поціновувач активного відпочинку, природи та походів, то на шляху до цілей маршруту вам у більшості випадків доведеться ночувати автономно, подалі від цивілізації. Комфортний сон - дуже важлива складова для успішного походу. Особливо це стосується технічно складних походів, коли за ніч ваш організм просто «зобов'язаний» встигнути відновитися, оскільки наступний день вимагатиме подолання не менш складних технічних ділянок та наявність у вас ясного розуму та гарного настрою. При підборі намету також важлива наявність певної її адаптації до навколишнього середовища району, в якому ви плануєте свою подорож чи відпочинок.

Існують різні типи наметів для різних цілей, отже, просто наявність у вас «дорогого» намету – далеко не завжди є універсальним рішенням і може бути не оптимальним варіантом для конкретного походу. Про такі особливості ми й поговоримо нижче.

Для того, щоб це забезпечити та зробити ваш похід комфортним, ми розглянемо основні фактори, що впливають на вибір намету.

При виборі намету слід звернути увагу на:

- погодні умови району використання (чи переважають там дощі та урагани або здебільшого вам потрібно буде протистояти сонцю та спеці);

- тип місцевості (на якому рельєфі та в якій флорі вам потрібно буде організовувати свою ночівлю);

- тривалість походу (кількість ночівель поза цивілізацією);

- кількість людей (скільки людей і скільки спорядження буде з ними).

Цілі статті

У цій статті ми розглянемо основні особливості наметів для різних типів місцевості та допоможемо читачеві зробити правильний вибір при його купівлі.

Ми надамо рекомендації та поради для різних категорій мандрівників (початківців та досвідчених) та поділимося своїм багаторічним досвідом і особистими рекомендаціями.

Основні критерії вибору намету

Матеріали намету

При виборі намету слід звернути увагу на матеріал виготовлення. Так, більшість представлених зараз на ринку наметів мають необхідний рівень водонепроникності та міцності, незалежно від матеріалу, проте давайте розглянемо основні характерні особливості, властиві найбільш поширеним матеріалам, які використовуються в наметах:

  • Поліестер:
    • Переваги: ​​легкий, швидко сохне, стійкий до ультрафіолету. Широко застосовується у виготовленні наметів.
    • Недоліки: менш міцний, ніж нейлон.
  • Нейлон:
    • Переваги: ​​міцний, легкий.
    • Недоліки: менш стійкий до ультрафіолету, може розтягуватися при намоканні, що в особливих випадках вимагатиме додаткової розтяжки намету після початку опадів.
  • Бавовна:
    • Переваги: ​​дихаюча, натуральна.
    • Недоліки: тяжка, довго сохне.

Водовідштовхувальні та вогнестійкі властивості

Для того щоб поліпшити властивості матеріалу, його часто просочують поліуретаном (PU) або силіконом (Si). Поліуретанове покриття є дешевшим та набуло більшого розповсюдження. Силіконові просочення іноді використовуються разом із поліуретаном і здатні забезпечити ще більший рівень водонепроникності.

Показник водонепроникності вимірюють у міліметрах водяного стовпа. Для походів рекомендується вибирати намети з показниками непромокання тенту не менше 2000 мм, а для багатоденних походів – не менше 3000 мм.

Додатковим плюсом можна також віднести наявність вогнестійкості в певних матеріалів. Деякі виробники використовують спеціальні просочення, які здатні запобігти розповсюдженню вогню, у разі, наприклад, попадання іскри на зовнішній тент намету. Про наявність вогнестійкості у певному наметі виробники зазначають у документації.

Конструкція та форма


За типом конструкції, яка більшою мірою і визначає здатність намету переносити зовнішні навантаження (вітер, ураган, сніг), намети поділяються на такі види:

  • купольні;
  • тунельні;
  • геодезичні;
  • намети для кемпінгу.

Переваги та недоліки кожної форми:

  • Купольні – вид, який набув найбільшого поширення. Такі намети в міру універсальні, стійкі до вітру, невибагливі до наявності ідеально рівної площини та легкі у встановленні.
  • Тунельні – мають велику місткість, добре вентилюються. Можуть бути легшими (за співвідношенням корисного обсягу, аніж купольні), але на противагу вимагають обов'язкового розтягування їх на місцевості, оскільки каркас не здатний стояти без розтяжок.
  • Геодезичні – рішення для суворих походів. Такі намети мають більше дуг і більше точок їх перетину, що забезпечує високу стійкість і здатність витримувати екстремальні навантаження.

Мінуси: складність установки та вага, в порівнянні зі звичайними наметами для трекінгу.

  • Кемпінгові – варіант намету для випадків, коли його доставка до місця табору є максимально безболісною (наприклад, на машині). Такі намети мають максимально корисний обсяг, що здатне зробити ваш відпочинок дійсно комфортним. До недоліків можна віднести їх неабияку вагу, але у разі її прямого застосування – це не є проблемою, оскільки його доставка на машині не вимагатиме від вас великих фізичних зусиль.

Розмір та місткість

Так як вага намету - важливий фактор при його виборі для конкретного походу, і саме від нього безпосередньо залежить його місткість, давайте розглянемо яких розмірів намети представлені зараз на ринку.

 За кількістю спальних місць, намети найчастіше поділяють на такі види:

  • Для однієї людини.
  • Для двох людей.
  • Для сім'ї чи групи.

Вплив внутрішнього простору на комфорт:

 Наявність вільного внутрішнього простору впливає на показники комфорту при організації ночівлі. До критеріїв, на які варто звернути вашу увагу, варто віднести:

  • Висоту намету (можливість сидіти/стояти в ньому, не упираючись головою в стелю).
  • Кількість відсіків та тамбурів. Це важливі критерії для зручної організації ваших речей та створення порядку. Наявність кількох тамбурів - окремий плюс, який дозволить зайвий раз не турбувати ваших сусідів по намету і зробить розподіл речей дійсно зручним.
  • Вентиляція та вікна. На комфорт також дуже впливає наявність хорошої вентиляції. Хороші вентиляційні якості мають намети з більшою площею сітчастого матеріалу, який використовується також в якості москітних сіток. У теплих погодних умовах це дозволить вам зробити літню ночівлю справді приємною. Наявність вікон в основному тенті – також добрий показник. Такі віконця часто можуть спокійно відкриватися/закриватися, тим самим зробивши ваш намет більш універсальним для різних погодних умов.

Вага та портативність

 Для гірських походів ключову роль при виборі намету часто відіграє його легка вага.

Для зниження ваги деякі мандрівники віддають перевагу наметам двосхилого типу. У багатьох таких моделях роль каркаса виконують звичайні трекінгові палиці, з якими ви долаєте маршрут, що робить їх використання ще більш багатофункціональним, а вагу рюкзака – меншою. Але такі намети часто не призначені для справді суворих умов.

З боку виробника, для зниження ваги стандартних наметів без втрати якості виконання, фірми використовують більш легкі та дорогі матеріали (наприклад, роблять алюмінієві дуги замість склопластикових). Такі полегшення здатні значно знизити вагу без ризиків у плані міцності і надійності.

З боку ж споживача, у деяких випадках, для того щоб знизити підсумкову вагу намету – мінімізують наявність кілочків (викладають запасні) або ж повністю позбавляються їх, плануючи кріпити намет до каменів або за допомогою льодорубів (для гірських походів).

Як збалансувати вагу та міцність

 Одним з раціональних шляхів для зменшення ваги і збільшення міцності є, як було описано вище, використання алюмінію в каркасах замість вуглепластика. Вуглепластикові дуги дійсно мають значно більшу вагу та меншу міцність. Часто буває, що після року використання деякі вуглепластикові дуги починають розшаровуватись. Ремонтувати їх у похідних умовах не так просто, а показники міцності каркасу після цього вже не залишаються на минулому рівні.

Також при вирішенні цього питання вам доведеться балансувати у виборі між мінімалістичним дизайном (на прикладі двосхилих наметів), який зробить вагу мінімальною, але програє в міцності, а іноді - і в комфорті, проти функціональності (на прикладі стандартних купольних та геодезичних рішень), які будуть важити все ж таки трохи більше.

Сезонність намету

За сезонами застосування намети найчастіше ділять на 3 категорії:

  • Односезонні намети. Використовують у літніх умовах, забезпечують найкращу вентиляцію.
  • Трисезонні намети. Застосовуються навесні, влітку, восени (усюди, крім зими). Забезпечують хороший рівень захисту від дощу та помірного вітру.
  • Чотирисезонні намети. Максимально універсальні, включають можливість експлуатації в зимовий період. Такі намети стійкі до снігу та сильного вітру. Проте варто розуміти, що зворотнім боком універсальності даних наметів буде їхня більша вага і менша вентильованість у порівнянні з суто літніми варіантами.

Як вибрати намет в залежності від пори року та кліматичних умов?

Щоб правильно вибрати відповідний саме вашим вимогам намет, варто звернути вашу увагу на 2 важливі фактори – це регіон використання та очікувані погодні умови.

Якщо регіон використання пов'язаний із застосуванням наметів у високогір'ї, тоді варто розуміти, що вам неодмінно слід очікувати найгірші погодні умови та вже на цьому ґрунтувати свій вибір. У високих горах, навіть влітку, можна без проблем зіткнутися з варіантом ночівлі на снігу або поблизу льодовика, не кажучи вже про звичайні дощі, які в горах часто є регулярним явищем.

Після визначення регіону ваших майбутніх подорожей варто в деталях врахувати кліматичні особливості даного району.

Якщо ж ви визначилися з регіоном використання, і він не включає властиві зимовому сезону особливості, то у випадку найбільш м'якого клімату - вам швидше за все підійде і літній варіант наметів. Якщо ж передбачається наявність дощів та сильного вітру, тоді ваш варіант – це три- чи чотирисезонні рішення.

Вибір намету для різних умов

Намети для гір

Давайте розглянемо основні властивості намету, які необхідні для комфортного його використання в горах. До основних особливостей слід віднести міцність каркасу та стійкість до вітру. Також такі намети повинні мати хороші водовідштовхувальні властивості.

Досвідчені туристи знають, що надійний намет для гірських районів - дуже важлива складова успішного походу, тому що це може бути єдиним вашим можливим притулоком, в якому, в разі чого, вам доведеться перечекати негоду "віч-на-віч" зі стихією вдалині від цивілізації.

Намети для високогірних районів і альпінізму, крім вищеперелічених якостей, повинні мати ще й малу вагу. Прикладом такого намету є модель Convert 2 від Sierra Designs.

Convert 2 Sierra Designs

Цей намет важить близько 2,6 кг і є всесезонним рішенням, яким можна буде спокійно користуватися не тільки в горах.

Намет виготовлений з нейлону, просоченого водовідштовхуючими речовинами, матеріал каркасу – полегшений алюміній, а наявність двох шарів виключить можливість виникнення конденсату всередині намету і зробить вашу ночівлю комфортною. Намет має один тамбур для зберігання речей та посилену вітростійку конструкцію.

Tramp ROCK 2 (V2)

Далі розглянемо більш бюджетного представника гірських наметів на прикладі моделі ROCK 2 (V2) від компанії Tramp. Намет також підійде для гірських походів, має алюмінієві дуги і всесезонність. Також з його особливостей можна відзначити наявність «снігової спідниці» (подовження тенту в місцях стикання з поверхнею). Вона необхідна, щоб убезпечити намет від задувів штормового вітру, який без її наявності може створювати досить сильний дискомфорт. Важить намет значно більше попереднього варіанту (4,3 кг), але має вагомо меншу вартість та кілька входів і тамбурів для комфортного розташування речей.

Намети для лісу

Для використання наметів у лісовій зоні вони можуть мати менші вимоги до конструкцій та показників вітрозахисту, порівняно з гірськими, але обов'язково повинні включати захист від комах, мати гарну вентиляцію, а також бути легкими у встановленні на різних типах грунту.

Тут досвідчені туристи рекомендують вибирати намети середнього цінового сегмента. Використання сильно полегшених матеріалів вже не є критично важливим для успішного походу, хоч і залишається все ж таки бажаним.

Розглянемо кілька типових прикладів наметів, які підійдуть для використання у лісових зонах.

Terra Incognita Alfa 3 

Цей намет можна вважати в міру універсальним рішенням. Він здатний вмістити до 4-х осіб, має 2 шари і відносно невелику вагу (близько 3,9 кг з можливістю полегшення).

Конструкція намету купольна і максимально проста, має 2 несучі дуги. Такий намет відмінно підійде для використання в лісі, а також, як показала практика, цілком успішно впорається з випробуваннями і у вищих районах.

Totem Tepee TTT-020

Варіантом намету початкового класу, який підійде для ночівлі в лісовій зоні, є Totem Tepee. Це двомісний намет простої конструкції. Знаходиться в бюджетному сегменті, має всі мінімально необхідні якості та невелику вагу (близько 2,3 кг).

Намети для пляжу

І у останній категорії наметів розглянемо пляжні (кемпінгові) рішення. До основних особливостей даного сегмента слід віднести наявність гарного захисту від сонця, вітру та піску. Також такі намети мають бути прості у встановленні. На відміну від двох розглянутих вище категорій, такі намети вже зазвичай не мають малої ваги, що робить їх більш дешевими у виконанні і дозволяє отримати всередині найбільший корисний об'єм.

Якщо ви плануєте відпочивати в кемпінгу, до якого ви без проблем дістанетеся за допомогою свого транспортного засобу, то варто звернути увагу на великі кемпінгові намети, які дозволять вам організувати максимально великий внутрішній простір. Прикладом такого виду наметів є Totem Hurone 4 (v2).

Totem Hurone 4 (v2)

Даний намет здатен комфортно розмістити 4+ людей, які завдяки розділеному простору всередині, вже точно не відчуватимуть дискомфорт від великої кількості речей в одному приміщенні.

 Намет має 2 відокремлені спальні зони та один великий тамбур із двома входами. У цих типах наметів більшість дій усередині можна спокійно робити на повний людський зріст, що є їх величезним плюсом.

Camp Tent 2х2х1.5м

Якщо ж ви віддаєте перевагу більшій мобільності, ніж корисному об'єму, тоді вам варто звернути вашу увагу на намети стандартного типу, тільки призначені саме для пляжу (мають максимально просте та бюджетне виконання). Прикладом такого намету є Camp Tent 2х2х1.5м.

Цей намет має всього один шар, не має тамбуру і здатний вміщувати до 3-х осіб. Він забезпечить захист від прямого сонця та незначного вітру, а також не дасть комахам потурбувати вас під час відпочинку. Основною перевагою даного намету є його невелика вартість.

Нижче наведено таблицю основних параметрів розглянутих вище наметів. Можемо бачити, що найбільша вартість припадає саме на категорію гірських наметів, що не дивно, тому що вони відповідають максимально високим вимогам та використовують у конструкції найдорожчі матеріали.

Лісові, або іншими словами, універсальні варіанти, займають середину ринку і здатні покрити базові потреби, але важать в середньому вже більше, ніж гірські варіанти.

Пляжний та кемпінговий сегменти покривають найменш вимогливі умови і здатні надати або найбільш можливий корисний об’єм, або найменшу ціну в сегменті всіх наметів.

ГірськіЛісовіПляжні
Sierra Designs Convert 2 Tramp ROCK 2 (V2)Terra Incognita Alfa 3 Totem Tepee TTT-020Totem Hurone 4 (v2)Camp Tent 2х2х1.5м
Середня ціна (грн)2436093014949331966171059
Вага (г)261043003900230073003200
СезонністьВсесезонВсесезонУніверсальнийУніверсальнийКемпінгВесна, літо, осінь
МісткістьДвоміснаДвоміснаТриміснаДвомісна4+Тримісна
Кількість дуг532242
Кількість шарів222221

Як правильно вибрати намет для своїх потреб

Визначення типу походу

Щоб правильно вибрати намет для ваших умов, ми рекомендуємо в першу чергу визначитися з типом планованого походу. Якщо це одноденний похід, слід віддавати переваги легким і компактним наметам. Для багатоденних походів варто пам'ятати про необхідність забезпечення належного рівня зручності та функціональності у вибраному вам варіанті. Наявність деяких проблем у цих сферах навряд чи зробить одноденний похід проблемним, але ускладнить будь-який багатоденний похід.

Якщо ваша подорож вимагає високого рівня міцності і стійкості від вашого спорядження, тоді слід звертатися до експедиційних/гірських варіантів, які здатні забезпечити ці вимоги.

У випадку, коли ваш похід несе більш рекреаційний характер і не ставить собі за мету подолання технічно складних ділянок, ваш вибір може пасти на варіанти кемпінгових наметів, які забезпечать найбільш можливий корисний простір і належний рівень комфорту. Так, такі намети будуть важчими, але й нададуть, мабуть, найбільший рівень комфорту.

Перевірка якості та тестування намету

Перед купівлею намету слід приділити окрему увагу перевірці якості виконання швів, блискавок та інших важливих елементів конкретної моделі. Також буде корисним побачити тести на водонепроникність у реальних умовах. Таку можливість можуть надати відеоогляди наметів, які опубліковані на просторах інтернету. Там можна знайти як тести під реальними дощами, так і перевірки деяких моделей на лабораторному обладнанні, де їх піддають максимальним навантаженням у плані водонепроникності. Такі тести наочно демонструють здатність тканини, що використовується, витримувати тиск водяного стовпа.

Слід розуміти, що перевірені виробники завжди тестують усі елементи наметів у різних умовах, у тому числі проводячи перевірку на міцність та зносостійкість. Тому обравши іменитого виробника ви зможете позбавити себе багатьох питань, як при покупці намету, так і в майбутньому, вже при його використанні.

Перед першим використанням намету (навіть коли він новий!), обов'язково здійсніть тестову його установку у будинку або в парку. Це допоможе вам перевірити відсутність виробничих дефектів і зрозуміти особливості встановлення конкретної моделі (це також важливий фактор, оскільки іноді в походах доводиться ставити намети в несприятливих умовах. Тоді знання та вміння це робити правильно вам знадобляться як ніколи).

Додаткові функції та аксесуари

Після того, як ми визначилися з вищевикладеними критеріями, можна перейти до вибору комплектації цієї моделі. Тобто визначити які додаткові функції вам дійсно потрібні і за них варто доплатити зараз. До таких корисних особливостей можна віднести наявність тамбуру, кишень, гачків для ліхтарів та інших зручностей.

Подібні додаткові функції дійсно підвищують рівень комфорту, особливо це буде помітно при багатоденному використанні вашого намету. Наприклад, наявність тамбуру (а краще – двох) значно допоможуть вам зробити організацію ночівлі та побут у наметі комфортнішими.

Також варто зазначити, що для досягнення максимальної зручності слід звернути вашу увагу на представлені виробниками аксесуари, які можуть стати вам у нагоді в поході. До них відносяться подушки, надувні матраци, ліхтарі та інші, іноді дуже необхідні речі.

Висновок

У статті ми розглянули чим відрізняються намети для різних умов використання і з'ясували чому, найчастіше, немає єдиного універсального рішення. Прописали сильні та слабкі сторони певних видів наметів, порівняли використовувані матеріали та розглянули деякі особливості на реальних прикладах.

При виборі намету завжди аналізуйте передбачувані умови використання. Це допоможе вам вибрати дійсно оптимальний варіант.

Щоб намет прослужив вам довгу службу, за ним необхідний стандартний догляд. Основні рекомендації – це обов'язкове очищення від забруднень після використання намету та подальше сушіння. Дуже важливо зберігати намет у сухому стані. У більшості походів, як показує практика, повноцінне сушіння можливе лише після його закінчення. Тому не слід лінуватися зайвий раз розкласти/скласти ваш намет для його очищення/сушіння, це продовжить термін його служби.

Також таке сушіння допоможе вам переконатися у відсутності пошкоджень у наметі та повноцінно підготувати його до наступного походу. Якщо при такій діагностиці ви помітите будь-які пошкодження, то зможете своєчасно усунути їх здійснивши необхідний ремонт або замінивши пошкоджені елементи (наприклад дуги, які часто можна докупити для заміни).

Намет слід зберігати в сухому місці, де немає впливу прямих сонячних променів. Перед тим як залишити намет у місці зберігання, його слід скласти в захисний чохол. Рекомендується це робити в сухому та провітрюваному місці, тоді ви убезпечите себе від можливого проникнення вологи, якій буде складно випаруватися у разі зберігання намету в такому вигляді.

Читайте та дивіться огляди нових моделей наметів, експериментуйте та знаходьте відповідний саме вам варіант. Також можемо рекомендувати відвідувати спеціалізовані виставки наметів, на яких можна побачити величезну кількість моделей в реальних умовах та ще й в одному місці, а перед купівлею - глянути і зайвий раз помацати варіанти, що вас цікавлять, у спеціалізованих магазинах, де консультанти зможуть звернути вашу увагу на особливості конкретних моделей і допоможуть у результаті зробити правильний для вас вибір.

FAQ: Найчастіші запитання

  1. Який намет обрати для зимових походів у горах?

Для зимових походів у горах слід вибирати всесезонні експедиційні варіанти наметів з посиленою конструкцією. Наявність «снігової спідниці» буде окремим плюсом, який убезпечить намет від задувів штормовим вітром та земетанням снігом.

  1. Які додаткові функції можуть бути корисними у наметі для лісових походів?

Корисними функціями в наметах для лісових походів буде наявність антимоскітних сіток та гарної вентиляції (віконець). Наявність додаткових виходів та розширених тамбурів також зроблять ваше перебування ще більш комфортним.

  1. Як вибрати намет для сімейного кемпінгу на пляжі?

При виборі намету для сімейного кемпінгу на пляжі, в першу чергу, слід звертати увагу на необхідну вам місткість. Такі намети повинні бути легкими в установці, забезпечувати хорошу вентиляцію та захист від сонячних променів.

  1. Що робити, якщо мій намет промокає під час дощу?

Якщо ваш намет промокає під час дощу, то це може бути викликано однією з причин:

  • неправильно розтягнутий намет (його варто перетягнути, щоб не було ділянок, де вода могла б накопичуватися та утворювати свого роду басейни);
  • зношене покриття (у такому випадку вам слід спробувати скористатися спеціальними водовідштовхувальними спреями і проводити ними регулярну обробку, або відразу перейти до пошуку і купівлі нової моделі, так як навіть належна обробка спреями може не забезпечити повне непромокання).
  1. Як дізнатися, що намет підходить для певного клімату?

Щоб дізнатися, чи підходить конкретний намет для певного клімату, варто в першу чергу подивитися прогноз погоди регіону, що вас цікавить, і провести аналогію з вже відвіданими вами раніше районами. Так ви зможете зрозуміти, чи необхідно вам брати намет із пріоритетом у захисті від сонця та вентильованості, або ж шукати варіанти більш утеплені та підготовлені до сильних вітрів. Дуже корисним буде досвід людей, які вже були в районі, що вас цікавить, тому сміливо шукайте статті та матеріали про подорожі в конкретному регіоні, це допоможе вам зробити правильний вибір і уникнути багатьох помилок.

Вибір намету для різних умов: гори, ліс, пляж - 2 - Robinzon.ua