Рюкзаки для одноденних походів: компактні та легкі варіанти

Рюкзаки для одноденних походів: компактні та легкі варіанти - Robinzon.ua

Рюкзаки для одноденних походів: найкращий вибір для кожного

Зміст

Вітаю у нашому блозі! Якщо ми зустрілися саме тут – ви розумієте важливість вибору наплічника для нетривалого походу і вам потрібна допомога у його виборі. А я поспішаю запевнити, ви її точно отримаєте.


Туристичний рюкзак – це одна з найголовніших речей у поході, так як від нього напряму залежить комфорт і безпека не тільки вас особисто, а і, часто – всієї групи.
А однією з ключових характеристик туристичного рюкзака є його компактність. А чому, напевно, зрозуміло і новачку, адже: кому сподобається таскати зайву вагу без вагомої на те причини? Чи не краще збережену енергію витратити на проходження ще декількох кілометрів, аби оглянути захоплюючу панораму з наступної вершини? Для справжнього туриста вибір очевидний. Далі я розкажу про такі більш практичні аргументи, як зменшення навантаження на спину, зручність користування невеликим об’ємом та про багато чого іншого, що забезпечує швидкість і мобільність у поході.

Отже переходимо безпосередньо до відповіді на питання: як вибрати рюкзак для одноденного походу?

Основні характеристики рюкзака для одноденного походу.

Почнемо з розбору основних характеристик, за якими варто обирати цього напарника по мандрівкам.

  1. Місткість.

Оптимальна місткість для подорожі на один день становить 15-30 літрів, в залежності від маршруту та виду походу. Наприклад, у 30-літровий рюкзак може вміститися термос на 0,75 л, пуховий светр  та шапка у компресійному мішку, дощовик, пальник з балоном на 100 г, їжа на 250-350 г в сухому еквіваленті, мапа, GPS-пристрій, міні-аптечка, засоби гігієни, налобний ліхтар та павербанк і ще трохи місця залишиться.

  1. Вага.

Досягнута сучасними технологіями, невелика вага самого рюкзака дозволяє зробити підсумкову вагу вашої ноші меншою, що, у свою чергу, знижує втому та підвищує фізичну витривалість , а отже забезпечує безпеку пересування. Середня вага 30-літровіого рюкзака складає 1000 г. Все що менше – вважається полегшеним варіантом. Зростання ж ваги спричиняється додатковим функціоналом або використанням більш дешевих матеріалів.

  1. Матеріали.

Сучасні тканини, такі як поліестер та нейлон, в поєднанні зі спеціальним покриттям збільшують водонепроникність виробу. Міцність підвищується завдяки подвійним надійним швам, Ripstop тканинам, надлегкій та міцній фурнітурі з пластику, титану і деяких легких сплавів. Такий склад дозволяє суттєво зменшити вагу, не поступаючись в міцності.

Окрім головних характеристик, зверніть увагу і на ергономічність. Дайте відповідь собі на ці декілька запитань і вибір рюкзака, саме під ваші потреби, стане простішим і більш очевидним.

  1. Система підвіски.

Наскільки добре регулюються плечові ремені? Чи достатньої вони ширини? Чим важчою є планова вага вашої ноші, тим ширшими мають бути плечові ремені.  Чи м’які підкладки під плечі і на поясі у місцях їх дотику з відповідними частинами тіла? Як виконана спинка рюкзака, чи достатньо вона жорстка, або мені потрібна м’яка, щоб я міг скрутити його «трубочкою»?

  1. Кишені та відділення.

Чи є на поясному ремені кишені і чи потрібні вони вам? Чи достатньо об’єму в малому відділі для предметів швидкого доступу? Наявність відділів для документів і їх захист від вологи. Чи вмістять зовнішні кишені мій термос та дощовик?

  1. Система вентиляції.

Чи вбудована система вентиляції у спинці рюкзака? Чи сприяє матеріал потовідведенню? Чи матеріал не подразнює шкіру?

  1. Додаткові функції.

Чи потрібні вам на наплічнику тримачі для трекінгових палиць, льодоруба або додаткові стяжки? Чи є отвір для питної трубки за наявності гідратора? Чи є обов’язкове відділення для рейнкаверу та його наявність від виробника?

Відповівши собі на ці запитання, Ви краще зрозумієте, які критерії є основними, а якими Ви можете знехтувати.

Не обов’язково обирати універсальний трекінговий рюкзак на всі випадки життя, якщо Ви безмежно захоплюєтесь лише одним напрямом активностей: альпінізмом чи простим виходом в Карпати, прогулянкою лісом чи міськими екскурсіями та звичайними пробіжками. З іншої сторони, наплічник вже є сам по собі універсальним переносним засобом, котрий можна використовувати у будь-яких переміщеннях на будь-які відстані, включаючи авіапереліт.

ТОП-5 найкращих моделей наплічників для одноденного походу

Нижче наведу декілька найкращих моделей наплічників у своєму сегменті та зроблю короткий огляд кожного. Всі наведені варіанти - це нові та якісні моделі, що заслужили довіру, згідно відгуків користувачів.

  1. Osprey Ace 38 – провідний рюкзак для одноденного трекінгу, Як завжди, суперергономічний при невеликій вазі, з легким доступом до спорядження в будь-якій частині рюкзака, з фірмовою зручною системою підвіски AntiGravity та додатковими кишенями як на поясі так і на тильній стороні.
  2. Tatonka Cima Di Basso 38 . Бренд Tatonka, в основному, спеціалізується на альпіністських рюкзаках, тому присутні, як завжди, петлі для кріплення льодових інструментів, трекінгових палиць та мотузки. Моделі властива сумісність з питною системою. При своїй універсальності він підходить як для одноденного так і для кількаденного трекінгу, тому що має термоформовану дихаючу спинку та додатковий клапан для збільшення об’єму. Нижня частина посилена матеріалом Сordura.
  3. Black Dimond Crag 40 – надлегкий наплічник для альпінізму, пристосований, в основному, для одноденних виходів, з невеликим функціоналом, із змійкою бічного доступу до речей. Цікавий дизайн задовольнить вибагливого естета. Ну і дуже приємна ціна!
  4. Kelty Redwing 36. Виготовлений з надміцного зносостійкого поліестеру, має напівжорстку конструкцію з анатомічною спинкою. Також перевагою є сучасна вентиляційна система спинки AMP-Flow, що запобігає перегріванню в спекотну погоду.
  5. Gregory Zulu 40. Виготовлений з нейлону, ергономічний рюкзак з гарним класичним дизайном. Має шість зовнішніх кишень та динамічну підвіску, яка приймає форму, в залежності від ваших рухів. Запобіжний свисток, затискач для ключа, відсік для окулярів на ремені та дощовик у комплекті – додаткові фішки для вашого комфорту.

Якщо досі вагаєтесь, обирайте один із цих варіантів і користуйтесь із задоволенням! Кожен з них стане оптимальним супутником в одноденному поході. 

Чек-лист пакування рюкзака для одноденного походу

Коли рюкзак обрано, залишається важлива задача його пакування. Щоб правильно спакувати рюкзак, потрібно визначитися з тим, що саме в нього класти. Надаємо перелік того, що обов’язково має бути в ранцеві для одноденної подорожі:

  • вода та їжа: мінімум 1 л води + перекус + горішки або шоколадний батончик;
  • одяг: дощовик, 1 шар утеплення та запасні шкарпетки/футболка/тощо;
  • медицина: аптечка з предметами першої необхідності + врахуйте ваші особисті потреби (антигістамінні препарати, прописані ліки тощо);
  • навігація: GPS, компас, заряджений телефон із завантаженими мапами, супутниковий телефон за потреби, павербанк;
  • важливі дрібниці: налобний ліхтарик, ніж, засоби гігієни тощо.

І тепер, дивлячись на наш чек-лист, потрібно усі ці речі правильно розмістити в рюкзаку. Найважчі предмети завжди кладемо ближче до спини. Якщо немає гідратаційної системи, то пляшку з водою зручно тримати у зовнішній кишені, але її треба врівноважити з іншої сторони, наприклад їжею або пальником, у випадку його наявності. Дощовик та засоби навігації тримайте якомога ближче, тобто у кишенях швидкого доступу. М’які речі варто пакувати у компресійні мішки задля економії місця. Якщо плануєте складний маршрут – важке спорядження розміщуйте ближче до спини, а мотузку чи льодоруб краще повісити ззовні рюкзака.

Тепер безпосередньо по рюкзаку. Про нього важливо потурбуватись після завершення подорожі. Якщо ваш аксесуар за час пригод вкрився пилом або трохи забруднився, легенько протираєте його зволоженою щіточкою або губкою, він сохне (бажано не на сонці), після чого кладете його у шафу до наступної прогулянки. А краще – підвішуєте за петлицю. Саме таке зберігання - найкраще для наплічників усіх типів. Крім цього, перед тим, як відкласти нашого вірного товариша на довгий час, перевірте, чи немає подряпин, чи всі змійки функціонують належим чином, щоб не було сюрпризів наступного разу, коли часу на збори буде небагато.

Якщо ж рюкзак потребує серйозної чистки, не відкладайте це надовго, бо металеві частини можуть заіржавіти, а сама тканина покритися пліснявою. Про прання в машинці забудьте відразу. Вибачте, але доведеться попрацювати руками. Саме ручне прання захистить наплічник від пошкоджень. А коли він зовсім новий, то і руками прати його не рекомендується, бо він має водозахисний шар, який не варто завчасно руйнувати. В такому разі, берете щіточку, мило або м’які пральні засоби (агресивні не можна використовувати в жодному разі). Намилили, потримали, змили. Обов’язково ополіскуйте водою після процедур очистки. Далі все, як проговорили вище.

Підсумок

Підіб’ємо підсумки по нашій сьогоднішній темі. При виборі рюкзака ви маєте користуватися головним принципом – своєю метою. Що ви любите робити, куди ходити і від цього відштовхуватися у виборі. Ємність, вага, якість матеріалів – ваші основні критерії у виборі наплічника. Якщо з цим вже визначились, звертайте увагу на функціонал і ергономічні характеристики.

 Запитуйте, дізнавайтесь, читайте наш блог – для розумного вибору ідеального рюкзака. Не забувайте також звертатися і до продавців-консультантів за додатковою інформацією. А головне – збирайтесь з думками, обирайте собі нового напарника та на найближчий вихідний починайте пакувати його в похід, щоб протестувати в реальних умовах. Чекаємо вас на туристичних маршрутах в гарному настрої та з комфортом, який дарує вдало підібраний рюкзак.

FAQ

  1. Який об’єм рюкзака для одноденного походу оптимальний?

Оптимальний об’єм – річ відносна, але все ж таки вимірювана. Залежить від того, куди вам захотілося помандрувати. Плануєте просту прогулянку по нескладному рельєфу, наприклад похід у ліс, то дощовик, фліска, ліхтарик, бутерброд, літр води, маленька аптечка і павербанк – усе це може вміститися навіть у наплічнику до 10 літрів. Якщо планується одноденний похід з альпіністським ухилом, де необхідні льодоруб, кішки тощо – може знадобитися об’єм близько 40 літрів. Так, багато чого можна начепити і з зовнішньої сторони рюкзака, але ризики вищі, тому і запас по спорядженню має бути вагомішим. В середньому 20-40 л  для одноденної подорожі стане оптимальним у задоволенні ваших потреб.

  1. Як обрати легкий рюкзак для походу?

 Вибір легкого рюкзака залежить теж від вашої мети. Що саме плануєте брати? Все по мінімуму? Тоді окей, беріть невагомий наплічник з невеличкими плечовими лямками. Треба буде носити трохи спорядження? Тут вже потрібна впевнена підвіска, в комплексі з міцними матеріалами та ергономічним наповненням. Коли подорожуєте цікавими заморськими країнами – без гарної вентиляції буде некомфортно. У разі, якщо похід буде лише міськими вулицями – існують тонесенькі рюкзаки, що складаються у невеличкий пакунок, іноді розміром з кулак.

  1. Як правильно спакувати рюкзак для одноденного походу?

 У пакуванні малолітражного рюкзака (якби це дивно не звучало) немає дуже жорсткого дотримання вимог, як при пакуванні великого. І взагалі, до 5 кг вага не сильно відчувається в одноденному поході, навіть до 25 км. Тільки якщо ви не плануєте займатися скайранінгом. Головне – щоб вам нічого не тисло у спину, бо спинки в маленьких наплічниках, зазвичай, м’які. Важке – на низ, і однакову вагу розподілити по двом сторонам. Про швидкий доступ мови немає, тому що в невеличкому наплічнику й так все під рукою.

  1. Які бренди виробляють найкращі рюкзаки для одноденних походів?

Компанії-гіганти завжди представлені широкою лінійкою різноманітних наплічників від дитячих до експедиційних. Тому, якщо ви обираєте собі супутника в подорож, то вашими надійними партнерами стануть Black Diamond, Tatonka, Pinguin, Lowe Alpine. Це бренди, що роками доводили свою якість. І відгуки туристів – чергове тому підтвердження. Купуючи спорядження однієї з цих фірм, ви не будете хвилюватися за якість, побоючись, що щось може тріснути або порватися під час ваших перших виходів.

Рюкзаки для одноденних походів: компактні та легкі варіанти - 2 - Robinzon.ua