Мандри з рюкзаком, або де відпочити в Україні?

Мандри з рюкзаком, або де відпочити в Україні? - Robinzon.ua

Коли одні двері закриваються – інші обов’язково відчиняються, говорить народна мудрість. І це дійсно працює. Взяти хоча б нинішню ситуацію: так, наша спроможність проводити відпустки за кордоном наразі обмежена, проте одночасно, це дає нам можливість краще пізнати власну країну. А вона, повірте, має, чим нас здивувати та захопити!..

Тож разом із Robinzon закидаємо рюкзак із речами до потяга, автобуса чи автомобіля – і вперед прокладати цікаві туристичні маршрути!

Південні мандри

Почнімо з того, що Одеса – курортне місто, а отже має розвинену туристичну інфраструктуру. Тож ви не матимете проблем ані з пошуком житла (приватного чи готелів), ані з вибором розваг та культурних заходів і можете сміливо рушати в подорож сім’єю чи компанією друзів.

Візитівка Одеси – звісно ж, театр опери та балету. Побудований у стилі віденського бароко, він вважається найстарішою оперою країни і, поза сумнівом, є перлиною міста. Тут прекрасно все: і екстер’єр, і інтер’єр – не говорячи вже про сценічне дійство. Тож навіть якщо ви не фанат опери або просто не змогли придбати квитки, долучіться до екскурсії будівлею, які регулярно тут проводять. Адже доторкнутися до особливої атмосфери цього місця можна навіть так.

Любителям гострих відчуттів неодмінно припадуть до смаку Одеські катакомби. Ця сітка із заплутаних тунелів загальною довжиною близько 2,5 тис. км з’явилася під містом завдяки видобутку каменю. А вже потім «обросла» додатковим функціоналом. В різні часи вони служили сховком для місцевих кримінальних елементів, криївкою для партизанів й навіть були обладнані під протиатомний бункер. Тож подивитися дійсно є на що. Єдине – обирайте офіційні екскурсії, щоб уникнути ризиків.

Для сімей з дітьми must-have до відвідування – аквапарк «Одеса». Це – найбільший подібний заклад Півдня країни, орієнтований на родинний відпочинок. Тут ви знайдете і запаморочливо високі гірки, і дитяче аква-містечко, і релакс-зони для засмаги та гідромасажу, й навіть штучну річку. Тож кожен член сім’ї лишиться задоволений.

А щоб всіма рецепторами відчути гастрономічну специфіку сонячного краю, відмовтесь від кафе та ресторанів на користь Міського ринку їжі. 2 поверхи, 6 барів, 13 кафе та концертний майданчик, за задумом відомого ресторатора Алекса Купера, задовільнять всі ваші бажання. P.S.: приготуйтеся постояти в черзі, але воно того варте.

Курс – на захід

Львів. Мабуть, найбільш європейське місто України. І саме тому – популярний туристичний маршрут вихідного дня. Буквально кожна цеглинка в історичному центрі наповнена історією та ностальгією по старій-добрій Європі і переносить гостя в геть інший світ. Тож оминути історичні пам’ятки, перебуваючи тут, просто неможливо.

І ті, хто неодноразово бував у місті Лева, і ті, хто збирається приїхати сюди вперше, мають обов’язково відвідати хоч один із маєтків Львівщини. Адже вони – живий символ минулої епохи, витонченої та розкішної.

І якщо ви обмежені в часі або не маєте планів покидати місто, рекомендуємо завітати до палацу Потоцьких. Всередині збережені інтер’єри старої доби, а також функціонує каплиця із найстарішою іконою Львова. До речі, з 2021 року тут можна скористатися послугою «шлюб за добу», тож візьміть це до уваги, якщо плануєте романтичний вікенд.

Цікава і дещо незвичайна екскурсія – національний музей-заповідник «Личаківський цвинтар». Для України це маловідомий напрямок туризму, в той час як в Європі зацікавленість так званим «похоронним» мистецтвом зберігає свою актуальність вже досить тривалий час.

Поціновувачам історії буде цікаво побачити поховання видатних діячів – Івана Франка, Соломії Крушельницької, Володимира Івасюка та інших.

Любителі незвичайного будуть в захваті від історій про статую скорботного Ісуса, пам'ятник сплячій красуні тощо. Ну а якщо шукаєте просто естетику, вам припадуть до смаку найстаріші поля Личакова, датовані XVII – XIX ст.

Ну й, звісно, Львів – не Львів без своєї театральної історії. Тому, якщо випаде нагода, обов’язково відвідайте Національний театр ім. М. Заньковецької та відчуйте катарсис від приголомшливої інтерпретації вічної класики.

А завершити день ми пропонуємо затишними посиденьками у Театрі пива «Правда». Авторська кухня, жива музика та унікальні сорти пива точно не залишать вас байдужими і надихнуть повернутися.

Всі дороги ведуть до столиці

Ну й, звісно Київ. Адже жодне місто України не може позмагатися зі столицею ні багатством історії, ані сучасними активностями. Ще з прадавніх часів космополітичне та мультикультурне, сьогодні воно являє собою золоту суміш епох, стилей та філософій. Ідеальне для поїздки на вихідні, короткого відпочинку, канікул, відпустки. Прекрасне і весною, і влітку, й восени, і взимку.

Тут стільки цікавих місць, що, аби їх оглянути, здається, не вистачить й життя. Але пропонуємо розпочати (чи відновити) знайомство зі столицею з історичного об’єкта – Кирилівської церкви. Вона прикметна, в першу чергу тим, що веде свою історію із ХІІ ст. і є одним із найдавніших храмів регіону. Й хоча її сучасний вигляд мало нагадує оригінальну архітектуру, там досі збереглися аутентичні покриття, графіті та фрески. А поціновувачі живопису можуть насолодитися творчістю Михайла Врубеля, який брав участь у реставрації храму у ХІХ ст.

Далі крокуємо в сучасну столицю – і, якщо ви подбали про своє дозвілля завчасно, опиняємось на НСК «Олімпійський». Дехто спитає – що ж тут сучасного, адже, можливо, за часів молодості був тут на футбольному матчі?.. Однак в 2011 році стадіон реконструювали, і тепер він вважаються чи не одним із найстильніших арт-об’єктів столиці. Якщо потрапити сюди під час проведення спортивної події чи концерту, незабутні враження гарантовані.

Як проміжний варіант між історією та сучасністю, можна також відвідати музей європейського костюму Victoria Museum. Одяг та аксесуари Belle Époque, Золотого та Срібного віку, Едвардианської та Вікторіанської епох відірвуть вас від реальності і допоможуть відчути себе поза межами часу. До того ж, тут часто проходять камерні концерти, майстер-класи, виставки тощо.

Якщо ж захочете відволіктися від метушливого міста – пропонуємо навідатися до музею під відкритим небом у Пирогові. Тут можна помилуватися природою й одночасно – в невимушеному форматі дізнатися колосальний масив інформації про звичаї та побут українців й навіть навчитися виготовляти вироби народного мистецтва. Якщо ж ви потрапите до музею на якесь свято – Івана Купала, Різдво, Миколая тощо, то зможете стати свідком народних обрядів та звичаїв.

Обрати все необхідне для комфортного відпочинку та яскравих вражень вам завжди допоможе Robinzon. Якщо маєте запитання чи потребуєте консультації, звертайтесь.

Мандри з рюкзаком, або де відпочити в Україні? - 2 - Robinzon.ua