Поради щодо догляду за туристичним взуттям

Поради щодо догляду за туристичним взуттям - Robinzon.ua

Туристичне взуття – один з найважливіших елементів екіпірування туриста, що забезпечує комфорт і безпеку у поході. Від її надійності та відповідності типу вашої подорожі залежить успіх всього заходу. Часті перепади температур, дощ, сонце, каміння, інші фактори - всі вони випробовують на міцність ваше взуття. У випадку його незадовільного стану чи наявності будь-яких дефектів, вас можуть чекати неприємні сюрпризи. Тому правильний догляд та зберігання допоможуть не тільки продовжити термін служби взуття, але й запобігти всіляким проблемам і складнощам в самий невідповідний момент, тобто коли ви на маршруті. І навпаки, неправильний догляд може скоротити термін служби та знизити її функціональні якості.

У цій статті ви дізнаєтесь практичні рекомендації щодо догляду за взуттям різного типу та пошитий з різних матеріалів. А також навчитеся запобігати поширеним проблемам з туристичним взуттям.

Зміст:

Вибір правильного взуття для туризму

Для того, щоб ваше взуття служило довго, потрібно вибирати і використовувати його за призначенням у відповідності до вашого типу подорожі та сезону. Наприклад, Зрозуміло, що брати сітчасті кросівки для зимових походів – більш ніж неприйнятно. Тому, окрім поділу на сезонність, розглянемо різницю в матеріалах, з яких зазвичай виготовляють туристичне взуття.
За матеріалами взуття можна розділити на шкіряне, замшеве та тканинне. У кожному окремому випадку догляд відрізнятиметься. Розберемо це.

  • Шкіряне взуття. Вироби зі шкіри вимагають регулярного зволоження, їм потрібний захист від води, а також шкіряне взуття боїться пересихання та контакту з абразивними предметами. Легко обробляється кремами та захисними восками.
  • Замшеве взуття. Йому властиві майже всі характеристики шкіряного взуття плюс воно ніжніше до механічних пошкоджень і вимагає спеціальних засобів для чищення, починаючи від щіток до хімічних бальзамів для очищення та просочення виробів.
  • Тканеве взуття. Воно єдине, яке можна прати, і як виняток - навіть у пральній машинці. Вимагає додатковий захист від вологи у вигляді просочень, так як воно найменш надійне в цьому аспекті. А також при сушінні після походу потрібно уникати попадання прямих сонячних променів.

Кілька слів про гумове та пластикове взуття, яке все менш використовується у наш час. Догляд за ним не становить жодних складнощів, так як саме взуття не схильна до промокання і легко очищається під звичайним натиском води. Єдине, пластикові гірські черевики схильні до механічних пошкоджень, тому хороший догляд – це акуратне поводження.

Якщо враховувати сезонність, то зимове взуття потрібно обирати з максимальним утепленням та вологозахистом, який проявляється у великій кількості прогумованих частин та різних наповнювачів, мембран для збереження температури. Доглядом за такими туристичними черевиками буде видалення сольових плям і великого бруду. А літнє взуття, де присутня велика кількість вентиляційних ділянок, потрібно підтримувати в чистоті від пилу та бруду, щоб уникнути порушення вентиляції.

Основні правила догляду

Доглядати своє екіпірування не так складно, складніше дотримуватися своєчасності всіх процедур. Слід виконувати такі основні правила догляду за взуттям:

Регулярне очищення від пилу та бруду, бажано щоденне. Для цього можна використовувати м'яку щітку або вологу ганчірку. Також підійде волога серветка. Найголовніше – видалення брудного середовища, щоб не було накопичення непотрібних елементів, які можуть призвести до окислення матеріалів взуття, і навіть порушень термочутливих волокон. Використовуйте засоби для глибокого очищення: існують спеціальні спреї, діюча речовина яких проникає глибоко в тканини і вступає в реакцію з брудом, тим самим найбільш ефективно очищує внутрішні матеріали.

Чищення підошви відбувається простіше. Вам необхідно механічно видалити великий бруд і каміння, що застрягли в протекторі. Для видалення сміття в дрібних вигинах та тріщинах протектора використовуйте щітку. Для цього зручно використовувати стару зубну щітку.

Сушіння взуття. Просушування будь-якого взуття повинно відбуватися м'яко - це головне правило цього процесу. Щоб уникнути розсихання або розклеювання деяких частин взуття, і в першу чергу розшарування підошви, сушіть туристичне взуття природним способом без застосування електронагрівальних чи опалювальних елементів. Уникайте сушіння на радіаторах або під прямими сонячним промінням. На плиті чи печі сушити взагалі неприйнятно.

Найкращий спосіб сушіння - це використання природного повітрообміну в сухому приміщення. Допустимо використовувати вентилятори для прискорення потоку повітря. Деякі нагрівальні елементи, що мають м'який режим сушіння можна використовувати (по типу сушарок для гірськолижного взуття в точках прокату). Також, для прискорення висихання використовуйте папір, газети та інші швидковбираючі речовини на кшталт силікагелю.

Захист від води. Заводська водостійкість має свій часовий ліміт, потім взуття починає промокати все швидше та швидше. Для запобігання швидкого намокання необхідно використовувати різні водовідштовхувальні спреї. Регулярне нанесення таких спреїв на замшеву або тканинну поверхню збільшує водозахисні властивості у кілька разів. Для шкіряного взуття також існують спеціальні креми та воски, які не тільки допомагають захистити від вологи, але ще й запобігають пересиханню шкіри, надаючи їй гнучкість і еластичність.

Догляд за різними матеріалами

Тепер перейдемо до відмінностей догляду за взуттям в залежності від матеріалів, з яких воно зроблене.

Шкіряне взуття

Так як шкіряне взуття досить жорстке і більше піддається перепадам температур, для нього потрібний догляд за допомогою спеціальних засобів, що запобігають пересиханню та розтріскуванню. Щоб уникнути зазубрин і задирок, які далі можуть призвести до прориву матеріалу, рекомендується періодичне полірування взуття з використанням кремів та поліролей для відповідного типу та кольору шкіри. На додачу, це надасть йому гарного естетичного вигляду.

Замшеве взуття

Для догляду за замшевим взуттям потрібні спеціальні щітки з м'якою щетиною, щоб не завдати механічних пошкоджень матеріалу. Обробляти замш також необхідно відповідними спреями для запобігання проникненню вологи та забруднень усередину.

Тканинне взуття

Тканинне взуття можна прати, у тому числі, у пральній машинці в режимі ручного прання або в іншому делікатному режимі. Використовувати лише кондиціонер чи не агресивні миючі засоби для догляду. При пранні в пральній машинці віджимання також використовувати делікатне. Після висушування природним способом можна також обробити спеціальним водовідштовхувальним спреєм, але тільки вже для тканинного взуття.

Усунення неприємних запахів

Неприємний запах у взутті – поширене явище, але причини його появи можуть бути різними. Волога і піт, що залишилися всередині взуття, яке не було очищене та просушене вчасно – перша причина. Бактеріальні та грибкові інфекції, які з'явилися та розвивалися у взутті також внаслідок неправильного догляду – друга. Цвіль швидше може з'явитися з причини саме неправильного зберігання туристичного взуття між походами - доступу вологи і відсутності нормальної вентиляції.

Як же боротися із неприємними запахами? Для початку, звичайно, необхідно усунути причину запаху. Для всіх причин чудово підійде обробка оцтом чи його розчином для особливо ніжних тканин. Для цього потрібно витягнути устілки та обробити внутрішню поверхню змоченою в оцті губкою. Оцет вбиває бактерії та пригнічує їх розмноження. Також ефективною є сода, її можна насипати на 1-2 дні, вона добре вбирає запахи. Для боротьби з пліснявою ефективним є перекис водню, який, як нейтралізує ріст грибка, так і усуває запах від нього. Існують антибактеріальні спреї для обробки взуття вони запобігають розвитку патогенних організмів. А спеціальні дезодоранти, у свою чергу, на тривалий час зможуть підтримувати добрий запах навіть під час використання взуття.

Зберігання туристичного взуття

Для гарного стану вашого взуття та довгостроковості його використання, правильне зберігання є також важливим аспектом.

Підготовка до зберігання

Спочатку необхідно ретельно очистити взуття від бруду та плям. Для цього, можливо, потрібно кілька разів повторити очищення. При цьому всі окремі частини взуття, такі як внутрішні устілки та шнурки, також мають бути очищені. Далі потрібно простежити за повним висиханням взуття перед довгостроковим зберіганням. В іншому випадку, є ризик появи грибків та всіляких мікроорганізмів.


Умови зберігання

Найкращі умови зберігання будь-якого спорядження – це сухе прохолодне місце з гарною вентиляцією кімнатної температури. Прямі сонячні промені також не повинні потрапляти на взуття. Тривалий вплив ультрафіолету та пересушування внаслідок швидкого висихання шкідливі для будь-якого типу туристичних черевиків або кросівок. До того ж важливо стежити за вологістю, щоб не було її сильних коливань у нетривалі періоди часу. Наприклад, будь-який гардероб чудово підійде на цю роль. Якщо класти взуття в коробку, то необхідно перевірити, щоб вона мала вентиляційні отвори. Хороша вентиляція запобігає появі плісняви ​​та неприємних запахів.

Використання формоутримувачів та упаковка

Якщо у вас м'яке взуття, яке піддається деформаціям, не буде зайвим використовувати формоутримувачі. Вони є у взуттєвих магазинах, але також їх не складно зробити із підручних засобів. Завдяки формоутримувачам взуття не буде складатися і спресовуватися, оскільки ці процеси за їх тривалості можуть мати незворотні наслідки. Упаковувати, як було написано вище, рекомендується в коробки з гарною вентиляцією або спеціальні мішки, які зможуть захистити від пилу та механічних пошкоджень у разі транспортування чи переміщень.

Поради щодо ремонту туристичного взуття

Зі зносом або пошкодженням устілок та шнурків у вас не повинно виникнути складнощів: вони просто замінюються. До того ж, цілісність і стан цих частин туристичного взуття повинні перевірятися перед та після кожного походу. Ще корисно мати в самому поході мінімальний набір для ремонту взуття на маршруті. А це – капронові нитки, набір голок різних розмірів, шматочки шкіри, тканини або замшу, в залежності від матеріалу вашого взуття, взуттєвий клей, або хоча б суперклей. Чобітковий гачок - теж дуже корисний і зручний інструмент для ремонту туристичного взуття, але його варто брати тільки у разі, якщо ви вмієте ним користуватися. Якщо у вас некритичні порізи, проколи або інші пошкодження взуття, які ви не виправили у поході, можна зайнятися її лагодженням і в домашніх умовах.

У випадку, коли у взуття більш серйозні пошкодження, а воно є дорогим та улюбленим, варто скористатися сервісом майстерень. Великі тріщини або порізи в таких ремонтних зможуть залатати акуратно та надійно. Іноді потрібна заміна підошви типу Vibram або іншої при її сильних ушкодженнях. Якщо ж підошва в порядку, а протектор сильно зносився, для гірських черевиків існує спосіб наварювання протектора, на кшталт аналогічної практики на автомобільних шинах.

Отже, регулярний догляд за туристичним екіпіруванням, і в першу чергу, взуттям – важливий не тільки для продовження його служби, а й для безпечного та комфортного використання під час подорожі. Правильний вибір взуття, своєчасний та відповідний матеріалу догляд, гарне надійне зберігання залишить приємні емоції від використання пари ваших зручних супутників. Дотримуйтесь наших порад у статті, правильно сушіть, захищайте від води і не забувайте регулярно очищати своє улюблене взуття – і отримуйте емоції лише від хорошої подорожі, щоб не відволікатися на неприємні сюрпризи, що виникають з проблемним екіпіруванням.

FAQ: Часті питання

1. Як часто потрібно чистити туристичне взуття?

Взуття потрібно чистити якнайчастіше. Тепер, докладніше. Зрозуміло, що після кожної подорожі ви повинні добре очистити ваше взуття, відмити від бруду і перевірити металеві деталі, почистити щіткою та обробити захисними спреями. Але під час походу також Потрібно підтримувати хороший стан, наприклад ваших улюблених кросівок. Якщо ви переходили річку або вступили у велику калюжу, увечері постарайтеся очистити великий бруд і підсушити їх.

2. Чи можна прати туристичне взуття у пральній машині?

У пральній машині не рекомендується прати жодне туристичне взуття. Сильний механічний вплив та тривале перебування у воді руйнують структуру частин, що склеюються і тих ділянок, де є вологозахисне просочення. Винятком може бути тільки старе взуття, яке не шкода і яке ви просочуватимете заново після прання. Взуття з тканини можна також прати в пральній машинці, але режим ставити тільки делікатний або ручний. Це саме стосується і віджиму.

3. Як правильно сушити взуття після походу під дощем?

Є стара туристична приказка, що взуття повністю висихає лише вдома. Але насправді можна підсушувати взуття під час маршруту. Найголовніше – уникати швидкого сушіння високими температурами. Можна використовувати каталітичні грілки, папір, устілки для підігріву ніг. Також, якщо взуття тільки трохи підмокло, потрібно можна запакувати його в чохол і покласти всередину спальника. З ранку воно буде, якщо не повністю сухим, то хоча б теплим. На багатті ж варто сушити дуже обережно, не залишаючи взуття без нагляду та не допускаючи близького розташування його через високі температури. Те саме і після закінчення походу. Бажано не залишати взуття поблизу нагрівальних приладів, а дати йому просохнути природним способом.

4. Що робити, якщо взуття промокло під час походу?

Насправді, промокле взуття - звичайна справа в поході і не потрібно сильно засмучуватися з цього приводу. Продовжувати ходити в промоклому взутті - не самий приємний, але найшвидший спосіб його просушити. Звісно, ​​не на шкоду здоров'ю. Ви не повинні замерзнути при цьому. Для кращої ефективності – можна вичавити мокрі шкарпетки і заново їх надягти. Або вдягнути відразу сухі шкарпетки і продовжити ходити у взутті. Так, вони все одно скоро промокнуть, зате ви на якийсь час позбавите себе від неприємних відчуттів. Особливо це працює вранці, коли взуття у вас все ще волога, а температура повітря ще не піднялася.

Поради щодо догляду за туристичним взуттям - 2 - Robinzon.ua