Водонепроникне взуття для походів: чи варто переплачувати?

Водонепроникне взуття для походів: чи варто переплачувати? - Robinzon.ua

Водонепроникне взуття для походів: чи варто переплачувати?

Чи варто переплачувати за водонепроникне взуття для походів? Огляд плюсів і мінусів такого взуття, його особливостей, і чи справді виправдана висока ціна. Дізнайтеся, як вибрати найкраще взуття для своїх пригод!

Правильно підібране взуття – запорука успішного та комфортного походу. Своєчасний вибір правильної та зручної саме для вас моделі – важливий чинник для успішного та безпечного подолання маршруту. Оскільки багато похідних травм пов'язані з неправильним її підбором та використанням, у цій статті ми розберемо основні моменти, на які варто звернути увагу.

Оскільки походи, найчастіше, проходять у віддалених від цивілізації районах, наявність надійного взуття посідає важливе місце у підготовці. Погода в таких місцях часто буває мінливою, що спричиняє необхідність мандрівникові протистояти дощам та ураганам. У горах погода може змінюватись по 5 разів на день, тому наявність сухого одягу та взуття – відіграє ключову роль.

Водонепроникне взуття буде особливо корисним в умовах поганої погоди, такої як дощ, сніг, вологий від ранкової роси грунт.

Зміст:

Основні характеристики водонепроникного взуття

Підошва – це основа будь-якого взуття. Для кам'янистих районів дуже важливо, щоб матеріал підошви мав відмінне зчеплення з поверхнею, тобто був м'яким і неслизьким. У ту ж чергу він повинен бути міцним і мати здатність витримувати навантаження, які прикладаються у томі числі відносно гострого гірського каміння, і тим самим захистити ноги мандрівника.

Ідеальне похідне взуття повинне підходити для руху по гірських та лісових стежках, а також забезпечувати стійкість на слизьких поверхнях. Тут можна рекомендувати підошви, виготовлені за технологією Vibram. Таке взуття має характерне жовте маркування у центральній частині підошви.

Наступне, на що варто звернути увагу, - це матеріал пошиву взуття та наявність водонепроникних та дихаючих властивостей. У цьому плані дуже добре себе зарекомендувала технологія Gore-Tex, завдяки якій у сучасному похідному взутті поєднуються такі важливі якості, що є дуже важливим для комфортного використання взуття в суворих кліматичних умовах.

У міру розвитку мембранних технологій на ринку також стали з'являтися інші виробники мембран, такі як eVent та Sympatex. Виробник запевняє, що мембрани eVent мають навіть кращі дихаючі властивості, в порівнянні з конкурентами, а також технологія є більш стійкою до часу, що робить виріб довговічним.

Якщо ви вже є власником похідного взуття, але помітили, що матеріал згодом почав втрачати водонепроникні властивості, то Вам на допомогу прийдуть водовідштовхувальні просочення, на кшталт GRANGERS Performance Repel Plus. Вони існують у кількох видах, як звичні спреї, а також у пауч-упаковках. Наносяться просочення безпосередньо на матеріал і після висихання здатні повернути взуттю водовідштовхувальні якості, залишивши при цьому і дихаючі властивості. Для догляду за шкіряними виробами є покриття на восковій основі, наприклад GRANGERS G-Wax. Його використання покращить вигляд виробу, поверне водовідштовхувальні властивості, але на противагу може погіршити дихаючі властивості взуття.

Очевидно, що потенційно слабким місцем водонепроникного взуття є його шви. Сам собою виріб, як правило, має найменшу кількість подібних швів, проте на них варто звернути особливу увагу як при виборі взуття, так і при подальшому догляді за ним.

При обробці взуття водовідштовхуючими засобами особливу увагу слід надати саме ретельній обробці швів.

Переваги та недоліки водонепроникного взуття

  • Переваги:
  • Захист від вологи. Водонепроникне взуття з використанням мембран зберігає ноги сухими від зовнішнього впливу, а також, завдяки своїм дихаючим властивостям, не дає їм промокнути від тепла, що виробляється вами у процесі руху.
  • Підвищений комфорт у вологу погоду. Таке взуття значно зменшує ризики появи мозолів та виникнення гіпотермії (переохолодження).
  • Довговічність та зносостійкість. При правильному догляді такі черевики часто служать довше за звичайні. Більшість виробників мають цілі дослідні центри, в яких проводять перевірки виробів за багатьма критеріями, що дає їм право сміливо гарантувати довговічність своїх виробів у найсуворіших умовах.
  • Недоліки:
  • Менша дихаюча здатність. На противагу водонепроникним властивостям, таке взуття має все ж таки менші вентиляційні якості, в порівнянні зі звичайною. Це може виявлятися особливо в теплу погоду.
  • Більша вага. В силу наявності мембранного шару, а також додаткових шарів, що захищають його, водонепроникне взуття може мати більшу вагу в порівнянні зі звичайною. Вага спорядження в походах – один із ключових факторів, які безпосередньо впливають на втомлюваність, тому важливо зробити правильний вибір, спираючись на умови ваших подорожей.
  • Можливість перегріву ніг. У спеку мембранне взуття може зіграти з вами злий жарт. Так як принцип відведення тепла в такому взутті пов'язаний з наявністю різниці температур, то при її відсутності мембрана не зможе працювати як раніше і практично не буде здатна відводити тепло від вашого тіла, що ставить під питання наявні раніше дихаючі якості взуття.

Порівняння водонепроникного та звичайного похідного взуття

  • Коли обирати водонепроникне взуття?

При виборі взуття варто віддати перевагу водонепроникним моделям, якщо умови походу передбачають наявність дощів, подолання болотистої місцевості або снігових стежок.

Якщо вам належить долати, наприклад, гірську річку вбрід, то очевидно, що ваші черевики промокнуть, тому що будуть нижче лінії води і вона зачерпнеться в них зверху. У такому випадку черевики з мембраною сушити доведеться довше звичайних, так як мембрана працює в дві сторони, і вода, що вже потрапила всередину, просто так звідти не витече, необхідна наявність випаровування. Відповідно для такого роду окремих випадків варто мати це на увазі.

Якщо ваш похідний сезон складається переважно з осіннього, зимового і весняного періодів, а в кліматичних умовах переважає вологий клімат, то водонепроникне взуття з мембраною вам підійде як ніколи.

  • Коли можна обійтись без нього?

Обійтись без хорошого водонепроникного взуття можна в літніх походах по сухих регіонах (пустелі, степи), або якщо це короткострокові походи, які ви здійснюєте переважно в хорошу погоду (одноденні похідні вилазки, прогулянки в парку і т.д.).

Підбір водонепроникного взуття для різних типів походів

Нижче розглянемо характерні моделі водонепроникного взуття для різних типів походів.

  • Короткі прогулянки та одноденні походи

Для короткочасних прогулянок та недовгих походів існують спеціальні легкі черевики та кросівки.

Похідні кросівки розглянемо на прикладі моделі Dynafit ULTRA 50 GTX. Вона чудово підійде для подолання гірського рельєфу, будь це спортивний забіг, чи просто подолання вершини. При своїй легкій вазі у 320 г. ці кросівки буде також комфортно використовувати і в повсякденному житті.

Якщо ж для ваших цілей важливий захист гомілковостопного суглобу, то варто розглядати черевики по типу моделі Merrell WEST RIM SPORT MID GTX. Дана модель вже буде важити значно більше, близько 840 г, але й здатна буде витримувати випробування складнішими походами без шкоди для стабільності стопи на рельєфі та комфорту її використання.

  • Тривалі походи та трекінг

Для тривалих походів слід обирати високі черевики з мембраною. Прикладом таких черевиків є модель SCARPA Mistral GTX.

Використання мембрани Gore-Tex® та підошви Vibram® роблять цю модель підготовленою до будь-яких складнощів багатоденних походів.

Перевагою подібних високих черевиків є фіксація та стабілізація гомілкостопу, що здатна виключити можливість розтягнення зв'язок/вивихів на важких ділянках рельєфу.

Недоліком таких моделей можна вважати чималу вага (близько 1200 г.).

Але для тривалих походів здоров'я та безпека завжди залишаються на першому місці, тому вага черевиків є важливим фактором при виборі моделі, але для складних походів цей фактор є далеко не ключовим.

  • Екстремальні умови

Для екстремальних умов використання варто вибирати посилені черевики. Прикладом таких черевиків є Lowa Camino Evo GTX.

У подібних моделях стопа зазвичай фіксується ще вище, а носова частина виконана з міцних матеріалів, тим самим забезпечуючи додатковий захист. Для комфортної експлуатації черевиків за екстремальних температур, виробники також можуть використовувати в таких моделях більш утеплені матеріали.

ТОП-5 найкращих моделей водонепроникного взуття. Огляд популярних моделей

Зробимо невеликий огляд ринку та визначимо топ-5 моделей водонепроникного взуття для походів. Порівняємо основні їх параметри у таблиці.

  1. SCARPA Mojito Hike GTX Titanium/Mustard

Поєднують у собі натуральну шкіру та мембрану Gore-Tex®, що сприяє створенню надійного захисту ваших ніг та підтримки належного рівня комфорту у поході

  • Переваги:

Досить універсальний варіант, що підійде як для легких вилазок, так і для непростих походів. Підошва виконана за технологією Vibram XS Trek, що забезпечує виняткове зчеплення на маршрутах вашого трекінгу чи походу.

  • Недоліки:

Замшеве покриття може потребувати більш ретельного догляду

  • Відгуки: «Відносив їх усю зиму. Ця модель чудова!»
  1. LOWA Innox Pro GTX MID

Черевики Lowa Innox Pro GTX MID - це високоякісне взуття, розроблене для відпочинку на природі та активних видів спорту. Черевики виготовлені з міцної та дихаючої тканини з посиленими вставками, що забезпечує захист, підтримку та амортизацію стопи під час тривалих походів чи активних занять спортом.

  • Переваги:

Ця модель також є досить універсальною. Вона чудово підійде для любителів активного способу життя. Підошва виконана за технологією Lowa Multi Trac II та забезпечує надійне зчеплення навіть на слизьких ділянках маршруту. Наявність рамки Lowa Monowrap забезпечує стабільність та захист ваших ніг від втоми та травм.

  • Недоліки:

Можуть бути надто теплими для сонячної літньої погоди.

  • Відгуки:

«Нарікань на Gore-Tex ні по калюжах, ні під час руху під зливою, ні по мокрій траві не виникало аж доти, доки не подряпав об колючий дріт зі своєї необережності. Тепер по калюжах як раніше вже не походиш, але краплі та роса поза місцем ушкодження для мене досі не страшні»

  1. Salewa MS MTN TRAINER MID GTX

Чоловічі черевики від іменитого бренду Salewa. Незамінна у гірських подорожах підошва Vibram забезпечує відмінне зчеплення з поверхнею, а мембрана Gore-Tex захищає від вологи та бруду.

М'який комірець у зоні щиколотки зменшує навантаження під час спусків та підйомів, а устілка забезпечує відведення вологи, завдяки чому ноги залишаються сухими. Прогумована носова частина захищає пальці від каменів і гілок.

  • Переваги:

Посилений захист у носовій частині, комфортне рішення в зоні щиколотки, здатне зробити будь-який спуск та підйом справді безболісним.

  • Недоліки:

Немала вага і наявність замшевого покриття, яке потребує більш ретельного догляду.

  • Відгуки:

«Класні черевики, купувала для чоловіка. Активній людині для зими – те, що потрібно»

  1. LOWA Malta GTX MID W
          

Черевики Lowa Malta GTX MID W – це гарний варіант високоякісного взуття, розробленого спеціально для активного відпочинку на природі. Черевики здатні забезпечити надійний захист та комфорт під час ваших піших прогулянок, походів та трекінгу.

  • Переваги:

Універсальний та стильний варіант з максимальним спектром застосування для активних людей.

  • Недоліки:

Підійдуть більше для походів середньої складності. Необхідний більш ретельний догляд за нубуком.

  • Відгуки:

«Стильний, легкий та комфортний варіант черевиків. Хороший універсальний варіант від перевіреного часом бренду»

Merrell MOAB SPEED MID GTX iris

Понад 15 років модель Merrell® Moab є вибором туристів, що робить її бестселером у світі. Відома своїм комфортом, довговічністю та універсальністю.

Moab Speed ​​- це легка версія, розроблена, щоб надати вам впевненості у подоланні будь-якої траси.

  • Переваги:

Яскравий та стильний варіант. Підійде для відносно легких походів. Відмінне співвідношення легкості, комфорту та вартості.

  • Недоліки:

Підійдуть більше для недовгих походів середньої складності.

  • Відгуки:

«Шукав якісне взуття для міста та заміського не дуже активного відпочинку. Консультант порадив поглянути на цю модель і вона мені дуже сподобалася. Дуже легкі, зручні, комфортні ще й від крутого бренду. Носяться чудово, воду не пропускають, ногу не парять, в авто їздити порівняно зручно. Як на мене – оптимальна висота задньої частини для нашої зими та міжсезоння. Одним словом – задоволений»

Основні параметри та відмінності розглянутих вище моделей можна побачити у наведеній нижче таблиці. Найбільш бюджетною в цій лінійці є модель від Merrell. Спільно з легкою вагою, наявністю гарної підошви та водонепроникною мембраною, цю модель можна вважати ідеальним варіантом для початкових походів. Якщо ж ви шукаєте взуття для більш екстремальних умов, тоді варто звернути вашу увагу на черевики фірм Lowa, Scarpa і Salewa.

SCARPA Mojito Hike GTX Titanium/MustardLOWA Innox Pro GTX MIDSalewa MS MTN TRAINER MID GTXLOWA Malta GTX MID WMerrell MOAB SPEED MID GTX
Середня ціна (грн)1084590001075081005317
Вага (г)9909201340770600
ПідошваVibram XS TrekLOWA Multi TracVibram WTCLOWA CAMARAVibram
МембранаGore-Tex Extended ComfortGore-TexGore-Tex Performance Comfort
Gore-Tex
Gore-Tex
МатеріалзамшаКомбінованийзамшанубуксинтетична шкіра, текстиль
ВиробникІталіяНімеччинаНімеччинаНімеччинаСША

Як правильно доглядати за водонепроникним взуттям?

Для довгого та комфортного використання водонепроникного взуття за ним необхідно доглядати та регулярно проводити чищення та своєчасне сушіння.

  • Як правильно чистити взуття після походу?

Після походу взуття потрібно очистити від отриманих забруднень. Для чищення взуття рекомендується використання м'яких щіток та спеціальних засобів для чищення. Також для очищення можна застосувати стандартний мильний розчин.

  • Як сушити взуття?

Для якнайшвидшого висихання, з взуття слід дістати устілки і розшнурувати шнурки.

Похідне взуття слід сушити за кімнатної температури, а також уникати прямих джерел тепла, оскільки вони можуть вплинути на довговічність матеріалів та їх колір.

Таке сушіння займає більше часу, але й сприяє максимальному продовженню терміну служби вашого взуття.

  • Водовідштовхувальні просочення

Існують різні водовідштовхувальні спреї для взуття різних матеріалів, тому при виборі слід звертати увагу на те, з якого матеріалу виготовлена ​​ваша модель. Виробники водовідштовхувальних спреїв часто вказують в описі сумісність з тими чи іншими матеріалами та технологіями виготовлення мембран. Тому знайшовши подібну інформацію ви з легкістю зможете підібрати відповідну водовідштовхувальну рідину.

  • Поради щодо регулярного догляду. Як часто проводити обробку та на що звертати увагу при догляді?

Обробку водовідштовхуючим спреєм варто проводити регулярно, щонайменше раз на сезон. Деякі виробники рекомендують це робити раз на кілька тижнів. Важливо враховувати рекомендації виробника на етикетці конкретного спрею.

Поради щодо вибору водонепроникного взуття

  • На що звертати увагу при купівлі?

При купівлі взуття слід звертати вашу увагу на якість матеріалів та швів. Візуальний огляд та перевірка на дотик можуть цілком точно показати відсутність дефектів та зробити ваш вибір правильним.

Також необхідна обов'язкова примірка, щоб відчути і переконатися наскільки комфортно сидить дана модель. Слід звернути увагу на підтримку стопи та гомілкостопа. Для серйозних походів це важливий фактор для безпечного та комфортного проходження.

Для того, щоб зробити правильний вибір, слід звертатися до репутації бренду та відгуків інших туристів. Із відомих виробників похідного взуття можна відзначити компанії Lowa, Salomon, Scarpa, Salewa, Merrell.

Варто зазначити, що після купівлі похідного взуття важливо встигнути “розносити” його ще в міських умовах. Для цього рекомендується ходити в ній упродовж кількох тижнів до походу. Це допоможе вам звикнути до ваших черевиків, переконатися у відсутності натирань та інших можливих дефектів, здатних внести дискомфорт у вашу подорож.

  • Як правильно вибрати розмір?

При виборі легких кросівок та напівчеревиків можна спиратися на розміри, які ви використовуєте у повсякденному житті. Взуття повинне сидіти комфортно, усередині черевика пальці повинні бути відносно вільними та легко ворушитися. Спереду черевиків має залишатися трохи вільного місця для того, щоб пальці відчували себе комфортно на спусках. Також варто врахувати, що якщо ви плануєте використовувати трекінгові шкарпетки, то приміряючи взуття вкрай бажано бути в них (або хоча б враховувати їхню товщину). Це дуже важливо для вибору взуття для серйозних походів. Для цього, при виборі черевиків рекомендується вибирати взуття на 0,5-1 розмір більше звичного вам розміру.

Враховуйте особливості вашої стопи та за потреби використовуйте свої індивідуальні устілки. Комфорт і правильність підібраного взуття дуже важливі, особливо в холодні періоди, коли відсутність хорошого кровотоку здатна легко призвести до переохолодження кінцівок.

Форму черевиків також слід вибирати, спираючись на плановані умови походу. Наприклад, для ходіння по горах рекомендується використовувати черевики, що закривають і добре утримують гомілковостопний суглоб. Це важливо для комфортного та безпечного подолання різних природних перешкод. Для легких вилазок вже прокладеними туристичними стежками – можна ж віддати перевагу полегшеним і більш комфортним варіантам.

Висновок

Провівши порівняння основних особливостей водонепроникного та звичайного похідного взуття, можемо зробити висновок, що взуття з мембраною дійсно здатне забезпечити високий рівень комфорту та безпеки у походах із непростими кліматичними умовами. Доплачувати за версію з мембраною має сенс, тому що такі черевики, при належному догляді, здатні прослужити вам довгу службу та вивести ваше уявлення про комфортні походи на новий рівень. Якщо ваша сфера використання обмежується експлуатацією взуття в теплому і м'якому кліматі, то в такому випадку звичайні черевики можуть бути більш оптимальним, легким і бюджетним рішенням.

Пробуйте різні моделі, читайте відгуки досвідчених туристів та обирайте взуття, яке відповідає необхідним потребам та умовам для ваших неповторних походів!

FAQ: Поширені запитання

  1. Який матеріал найкраще підходить для водонепроникного взуття?

Для водонепроникного взуття виробники використовують спеціальні мембрани, які здатні запобігти промоканню та забезпечити дихаючі властивості для ваших ніг. Із відомих технологій, що добре зарекомендували себе, можна виділити мембрани Gore-Tex, eVent і Sympatex.

  1. Як часто потрібно обробляти водонепроникне взуття спеціальними просоченнями?

Обробку водовідштовхуючим спреєм варто проводити регулярно, щонайменше раз на сезон. Деякі виробники рекомендують це робити раз на кілька тижнів. Важливо враховувати рекомендації виробника на етикетці конкретного спрею.

  1. Чи можна використовувати водонепроникне взуття у спекотну погоду?

Можна, але все ж таки небажано, оскільки таке взуття має все ж таки менші дихаючі властивості в порівнянні зі звичайним. При високій температурі навколишнього середовища відсутність хорошої вентиляції може спричиняти значний дискомфорт.

  1. Які бренди виготовляють якісне водонепроникне взуття?

До брендів, які виробляють якісне водонепроникне взуття, можна сміливо віднести компанії Lowa, Salomon, Scarpa, Salewa, Merrell.

Водонепроникне взуття для походів: чи варто переплачувати? - 2 - Robinzon.ua